Arap İçişleri Bakanlar Kurulu 19. Terörle Mücadele Toplantısı

- Arap İçişleri Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Kuman: - "Arap dünyasında terör ateşini artıran en tehlikeli unsur mezhepçilik söylemidir. Bölgesel güçler, Arap dünyasının gücünü düşürmek için bunu yaymaya çalışıyor" - "Mezhepçilik söylemi terörü besleyen düşünsel aşırılıktan daha tehlikelidir"

Google Haberlere Abone ol
Arap İçişleri Bakanlar Kurulu 19. Terörle Mücadele Toplantısı

TUNUS (AA) - Arap İçişleri Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Muhammed bin Ali Kuman, mezhepçilik söyleminin tamamen çevrelenmesi, siyasi ya da dini hiçbir koruma altına alınmaması gerektiğini söyledi.

Tunus'ta Arap İçişleri Bakanlar Kurulu'nun 19. Terörle Mücadele Toplantısı'nın açılışında konuşan Kuman, "Arap dünyasında terör ateşini artıran en tehlikeli unsur mezhepçilik söylemidir. Bölgesel güçler, Arap dünyasının gücünü düşürmek için bunu yaymaya çalışıyor." dedi.

Yüzyıllar boyunca İslam dünyasında inançlardaki ihtilaf ve mezhepsel farklılığın zenginlik olarak algılandığına ve insanların uyum içinde yaşadığına dikkati çeken Kuman, mezhepçiliğin günümüzdeki yapısına ilişkin, "Mezhepçilik söylemi terörü besleyen düşünsel aşırılıktan daha tehlikelidir." diye konuştu.

Kuman, mezhepçi söyleme karşı yapılması gerekenler konusunda, "Mezhepçilik söylemi tamamen çevrelenmesi ve siyasi ya da dini hiçbir koruma altına alınmaması gerekiyor. Zehirlerini akıtmamaları için, bu düşünceyi benimseyenlere medyada hiçbir şekilde yer verilmemeli." ifadesini kullandı.

Toplantıda terörle mücadele için çok yönlü çalışma yapılacağına dikkati çeken Kuman, teröre karşı düşünsel mücadelede aşırı düşüncelerin cezalandırılması, İslam alimlerinin ve ailenin güçlendirilmesi, teröristlerin kriz bölgelerine geçişinin durdurulması, kriz bölgelerinde çocukların terör tarafından istismar edilmesine engel olunması, kurul çerçevesinde terör tehditlerine karşı gözlem ekibinin oluşturulması ve ülkeler arası deneyim paylaşımı imkanları gibi konuların ele alınacağını vurguladı.

Ayrıca uzun yıllar boyunca terörün tarifinin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından henüz kesin bir tarifinin yapılmadığına dikkati çeken Kuman, bu ve benzeri konuların da toplantıda tartışılacağını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından kapalı oturuma geçilen toplantının iki gün süreceği aktarıldı.

Yorumlar