"Araçlarımızı ezmeden hiçbir askeri araç buradan geçemez"

- Elazığ Belediye Başkanı Yanılmaz: - "(Darbe girişimi gecesi) Gece saat 01.00-02.00 sıralarında Malatya ve Bingöl'den askeri konvoyun Elazığ'a gelme ihtimaline ilişkin duyumlar aldık. Bütün iş makinelerimizi yollara çıkardık. Ne olursa olsun, bu araçlarımızı ezmeden hiçbir aracın buradan geçemeyeceği talimatını verdik"

Google Haberlere Abone ol
"Araçlarımızı ezmeden hiçbir askeri araç buradan geçemez"

ELAZIĞ (AA) - Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi Malatya ve Bingöl'den askeri konvoyun kente gelme ihtimaline ilişkin duyumlar aldıklarını belirterek, "Bütün iş makinelerimizi yollara çıkardık. Ne olursa olsun, bu araçlarımızı ezmeden hiçbir aracın buradan geçemeyeceği talimatını verdik." dedi.

15 Temmuz gecesi yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Yanılmaz, o akşam Ankara'da olduğunu, atılan bombalar ve gerçekleştirilen saldırılarla darbe girişimini yaşadığını, hemen başkan vekilini aradığını ve gereken önlemleri almalarını istediğini söyledi.

Bunlardan en önemlisinin belediye ve etrafındaki su depolarının bulunduğu bölgelerle ilgili güvenlik önlemleri olduğunu kaydeden Yanılmaz, ne pahasına olursa olsun, hiç kimsenin buraya müdahale etmesine izin verilmemesi talimatı verdiğini anlattı.

Vatandaşların İzzetpaşa Meydanı'nda toplanması için sosyal medya aracılığıyla duyuru yaptıklarını aktaran Yanılmaz, şunları söyledi:

"Gece saat 01.00-02.00 sıralarında Malatya'dan ve Bingöl'den askeri konvoyun Elazığ'a gelme ihtimaline ilişkin duyumlar aldık. Bütün iş makinelerimizi yollara çıkardık. Bir bölümünü Malatya istikameti Kömürhan Köprüsü'ne, bir bölümünü Bingöl karayoluna çıkardık. Ne olursa olsun, bu araçlarımızı ezmeden hiçbir aracın buradan geçemeyeceği talimatını verdik. Elazığ'da yine 8. Kolordu Komutanlığının çıkış bölümünde tedbirlerimizi aldık. 8. Kolordu Komutanlığı zaten bu eyleme katılmadı, dolayısıyla rahat bir süreç geçirdik ancak Malatya'dan ve Bingöl'den her an tehditler olabilirdi ve buradaki tedbirlerimiz hep devam etti."

Yanılmaz, darbe girişimi gecesi sabaha kadar meydanda toplanan vatandaşların olan bitenden rahat haberdar olabilmeleri için platform oluşturduklarını belirterek, gecenin ilerleyen saatlerinde Vali Murat Zorluoğlu, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar ve İl Emniyet Müdürü Nihat İşlek ile görüştüğünü, kentte herhangi bir problem olmadığı bilgisini aldığını kaydetti.

- "Meydanın ismini '15 Temmuzu Demokrasi Meydanı' olarak değiştirdik"

O geceden itibaren İzzetpaşa Meydanı'nı dolduran vatandaşlarla demokrasi nöbetine devam ettiklerini anlatan Yanılmaz, her gece Türk bayrakları ile meydana akın eden coşkulu kalabalıkla sabahladıklarını ve sabah namazını da meydanda kıldıklarını anlattı.

Yanılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan "Evlerinize dönebilirsiniz." diyene kadar meydanlardan ayrılmayacaklarını vurguladı.

Demokrasi nöbeti tuttukları meydanın ismini de değiştirdiklerine dikkati çeken Yanılmaz, "İzzetpaşa Meydanı'nın ismini '15 Temmuzu Demokrasi Meydanı' olarak değiştirdik. Oradaki kaideyi yerinden çıkardık, şu anda yazılıyor. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olarak inşallah bundan sonra halkımıza hizmet verecek." ifadelerini kullandı.

- "Ezan sesleri, darbe girişimi yapanların sesini susturmaya yetti"

15 Temmuz askeri darbe girişiminde başta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cesareti, iradesi, duruşu ve kriz yönetim kabiliyetinin insanlara güven verdiğini aktaran Yanılmaz, o güvenle meydanlara çıkan vatandaşların tankların önünde canı pahasına ülkesini koruduğunu, bayrağına, milletine ve devletine sahip çıktığını kaydetti.

Dünyada belki de ilk defa silahlı darbeye karşı silahsız kesimin üstünlüğünün, o darbeyi yok ettiğinin görüldüğüne değinen Yanılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu darbenin karşısında duruşta 3 ana unsur önemli. Bunlardan biri Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın cesur, iradeli ve vakur duruşudur. İkincisi, onun emrine tabi olarak milletimizin meydanlara inmesidir. Tanklara, toplara karşı durmasıdır, yukarıdan açılan yaylım ateşine karşı cesur duruş ortaya koymasıdır. Gece Diyanet İşleri Başkanımızın bütün müftülüklere emir vererek 'Camileri açın, ezan okuyun, salavat getirin, sala okuyun.' demesidir.

Milletimizi ezanlarla meydanlara çağrısının çok etkili olduğunu görüyorum."

Yanılmaz, 1980 askeri darbesini de yaşadığını, o dönemde ezan seslerinin susturulduğunu belirterek, 15 Temmuz'da ise ezan seslerinin darbe girişiminde bulunanların sesini susturmaya yettiğini dile getirdi.

"Bu millet, yöneticileri ile bütünleştiğinde, bir araya geldiğinde, onlara güvendiğinde neler yapabileceğinin ispatını 15 Temmuz akşamı ortaya koymuştur. Necip ve cesur bir milletiz." diyen Yanılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geleceğe emin adımlara yürüyen bir millet olduklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar