AP'den Sınır ve Sahil Koruma Ajansına "yeşil ışık"

- Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Ajansının işleyişi ve üye ülkelerin katkıları konusunda düzenleme, Genel Kurul’da oylanarak kabul edildi - Ajans mevcut AB Sınır Koruma Ajansı Frontex ile birlikte dış sınırların korunmasında etkin olacak

Google Haberlere Abone ol
AP'den Sınır ve Sahil Koruma Ajansına "yeşil ışık"

STRAZBURG (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, üye ülkelerin sahil ve sınırlarını olağanüstü durumlarda korumak amacıyla ortak bir güvenlik birimi oluşturulmasına onay verdi. Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Ajansı’nın (EBCG) işleyişi ve üye ülkelerin katkıları konusunda düzenleme Genel Kurul’da oylanarak kabul edildi.

Strasbourg’da devam eden Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda mülteci sorunu ve Avrupa Birliği ülkelerinin karşılaştıkları yoğun göçe karşı alınacak ortak önlemler ele alındı. AB sınırlarını korumayı ve yoğun göç halinde birlik üyesi ülkelerin ortak desteğiyle karşı koymayı hedefleyen düzenleme, 181’e karşı 483 oyla kabul edilerek AB Konseyi’nin onayına sunuldu.

Düzenlemede, AB Sınır Koruma Ajansı Frontex’in görevine devam edeceği fakat daha çok göçmenlerin sınır dışı işlemleri ve sınırların korunması işlevini göreceği ifade ediliyor. Parlamento’dan onay alan EBCG ise Frontex ve üye ülkelerin oluşturduğu ulusal sınır ve sahil koruma ajansları arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlayacak.

Düzenlemeye göre, üye ülkeler kendi kara ve deniz sınırlarını korumaya ve geçişlerle ilgili sorumlulukları üstlenmeye devam edecekler. Herhangi bir kriz veya yoğun yüklenme durumunda ise (göç dalgası veya tehlike durumu) ilgili ülkenin talebi doğrultusunda EBCG devreye girerek, sınırların korunması ve kontrolü AB tarafından ele alınacak.

Konuyla ilgili raporu hazırlayan Avrupa Halk Partisi Grubu üyesi Letonyalı parlamenter Artis Pabriks, Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Ajansı ile ilgili düzenlemenin, AB’nin dış sınırlarını daha güvenli ve daha iyi yönetilir hale getirmeyi amaçladığını söyledi. Pabriks, düzenlemenin, göçmen sorununun anında ortadan kalkacağı veya Schengen’e olan güvenin yeniden tesis edileceği bir mucize çözüm olmadığını fakat çok gerekli bir ilk etap olduğunu kaydetti.

Düzenlemeye göre, AB sınırları yoğun mülteci akını veya tehlikeli geçiş durumu söz konusu olduğunda, herhangi bir üye ülke veya AB Konseyi tarafından bölgeye birlik gönderme çağrısı yapılabilecek. 3 gün içerisinde yeterli personel ve araç bölgeye ulaştırılacak. Bazı durumlarda Avrupa Komisyonu da müdahale çağrısı ve kararında etkili olabilecek.

ECBG’nin ayrı bir müdahale veya görev birliği bulunmuyor fakat gerekli görüldüğünde üye ülkelerin sağlayacağı bin 500 kişiden oluşan ekibi görev yapacak.

Frontex’in aksine EBCG, göçmenlerin üçüncü ülkelere geri iadesinde görev almayacak. Ajans AB Konseyi ve Parlamentosu’na karşı sorumlu olacak.

Düzenlemenin, AB Konseyi’nin onayından sonra sonbaharda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yorumlar