Antalya'daki Boğaçayı Projesi

- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: "Proje 6 etap olacak. Birinci etabını bu dönemde bitirmek gibi bir düşüncemiz var. Birinci etap, sahildeki marinalar ve sinema platosunu içeriyor. Sırayla kanal kenarı projesi, dere manzarası projesi ve tarım kasabası projesi yapcağız. Ardından yine bir dere kenarı manzarası ve film platolarının olduğu yerle projeyi tamamlayacağız. Projeyle ilgili yıl sonunda ihaleye çıkma hedefimiz var"

Google Haberlere Abone ol
Antalya'daki Boğaçayı Projesi

ANTALYA (AA) - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 6 etaptan oluşacak Boğaçayı Projesi'nin ilk etabının ihalesini bu yıl sonuna kadar yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Antalya'daki sanayici ve işadamları ile bir araya gelen Türel, burada yaptığı açıklamada, hayata geçirdiği ve startını verdikleri projelerin Antalya'nın değerine değer katacağını söyledi. Vizyon projeler ile kentin marka değerinin artacağını ifade eden Türel, yatırımları yaparken toplumun her kesimi ve sivil toplum örgütlerinin eleştirilerine kulak verdiklerini dile getirdi.

Göreve geldikleri günden itibaren yapıcı ve tamamlayıcı eleştiriye her zaman açık olduklarını anlatan Türel, STK'lar ile sık sık bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti. Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olan Boğaçayı Projesi'nde de meslek odaları ve akademisyenlerin görüşlerini aldıklarını anlatan Türel, "Boğaçayı Projesi Türkiye için çok büyük bir proje. İnşaat Mühendisleri Odası projeyi zaman zaman eleştiriyor. Sağolsunlar ODTÜ'den 4 öğretim üyesiyle ortak bir çalışma toplantısı yaptık. Ciddi katkılarını aldık." dedi.

Öğretim üyelerinden, Boğaçayı'na yapılacak marinanın büyük limanın sırtına dayanması şeklinde öneri aldıklarını dile getiren Türel, "Arkadaşlarımızla değerlendirdiğimizde önerinin doğru olduğunu düşündük. Bu şekilde yaparsak halkın kullanımı olan sahil kesimini de kapatmamış oluyoruz. Boğaçayı içinde yapılacak marina konusunun daha bugün nihai kararını verdik. Yat limanı, büyük limanın dış köşesine gidiyor. Boğaçayı içerisine marina yapmaktan vazgeçtik. Dışarıdaki marinayı yeterli görüyoruz." diye konuştu.

Proje ile taşkın önleme çalışması da yapacaklarını anlatan Türel, şöyle devam etti:

"Bölge sel felaketi yaşayan bir bölge. Daha önceki sel felaketinde köprü denize uçup gitmişti. O sel felaketindeki suyun debisi 2 bin 600 metreküptür. DSİ ile yürüttüğümüz taşkın önlemeye yönelik proje 500 senelik ortalamaya göre hesaplanarak 4 bin 600 debiye göre bir tedbirle yapıldı. Yani Boğaçayı'na hiçbir şey yapmasak 2 bin 600 metreküplük bir selde bölge tamamen su altında kalacak. Boğaçayı'nın en önemli getirisi sel felaketini önleyecek düzenlemelerin Boğaçayı'nda dere ıslahlarının yapılacak olmasıdır."

Projeyi 927 kilometrelik bir alan içerisinde planladıklarını kaydeden Türel, şunları kaydetti:

"Proje 6 etap olacak. Birinci etabını bu dönemde bitirmek gibi bir düşüncemiz var. Birinci etabı sahildeki marinalar ve sinema platosunu içeriyor. Sırayla kanal kenarı projesi, dere manzarası projesi ve tarım kasabası projesi yapcağız. Ardından yine bir dere kenarı manzarası ve film platolarının olduğu yerle projeyi tamamlayacağız. Projeyle ilgili yıl sonunda ihaleye çıkma hedefimiz var. Alan tahsisleri tamamlıyoruz. Bu yılın sonunda projenin ilk etabının ihalesini yapacağız."


Yorumlar