Ankara'da Türkmen düşünür Terzibaşı'yı anma etkinliği

- Irak'ın Ankara Büyükelçisi Alevi: - "Son yıllarda aşırı ideolojik hareketler ve terör hepimizi olumsuz etkilemektedir. Toplumlarımız Terzibaşı'nın hayatı boyunca benimsediği hoşgörüye dayalı fikirlerini özümsemeye ihtiyaç duymaktadır"

Google Haberlere Abone ol
Ankara'da Türkmen düşünür Terzibaşı'yı anma etkinliği

ANKARA (AA) - Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam el-Alevi, Iraklı Türkmen düşünür Ata Terzibaşı ile ilgili olarak, "Son yıllarda aşırı ideolojik hareketler ve terör hepimizi olumsuz etkilemektedir. Toplumlarımız Terzibaşı'nın hayatı boyunca benimsediği hoşgörüye dayalı fikirlerini özümsemeye ihtiyaç duymaktadır." dedi.

Türk Dil Kurumunda (TDK) düzenlenen Terzibaşı'nı anma etkinliğine, el-Alevi, TDK Başkanı Mustafa Sinan Kaçalin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs ve Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Başkanı Mustafa Ziya katıldı.

Alevi, Terzibaşı'nın Irak'ta folklor ve kültür alanlarında araştırmalarda bulunduğunu söyledi.

Terzibaşı'nın yazdığı kitap ve makaleler vasıtasıyla kültürel hayata büyük katkıları sunduğunu anlatan Alevi, "Onun eserleri Türkmen kültürüyle ilgilidir. Türkmen kimliği ise Irak toplumunun önemli bir parçasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Alevi, Terzibaşı'nın Irak'taki Türkmen kimliğinin tanıtılmasında önemli bir rol oynadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Son yıllarda aşırı ideolojik hareketler ve terör hepimizi olumsuz etkilemektedir. Toplumlarımız Terzibaşı'nın hayatı boyunca hoşgörüye dayalı fikirlerini özümsemeye ihtiyaç duymaktadır. Onun ortaya koyduğu çalışmalar hepimizin kardeşçe yaşamasına vesile olacak ve aşırılıkların, terörün önüne geçmeye vesile olacaktır."

Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Başkanı Ziya da Irak Türkmen kültürünün iyi bir araştırmacısı olan Terzibaşı'nın yüzlerce yazı, makale ve kitap yazarak Türkmen kültürünü tanıttığını dile getirdi.

Ziya, sadece Türkiye'de Terzibaşı'nın çalışmalarını kaynak olarak gösteren 530 makale yayınlandığını kaydetti.

Ata Terzibaşı, 1924'te Kerkük'te doğdu. Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Terzibaşı, hayatının tamamını kültür araştırmalarına adadı. Kültür alanında özellikle de Türkmen kültürü konusunda birçok esere imza atan Terzibaşı, 31 Mart'ta vefat etti.

Yorumlar