ANALİZ- Filistin'deki yerel seçimlerin önündeki engel "siyasi bölünmüşlük"

- Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi'nde görevli Siyaset Bilimi Profesörü Ebu Sa'de: - "Fetih ve Hamas hareketleri, mevcut bölünmüşlüğe son verecek yeni bir milli anlayış üzerinde uzlaşmadıkça, yerel seçimler başarılı olmayacak" - Filistinli siyasi analist ve gazeteci-yazar Muhaysen: - "Yüksek Mahkeme burada yetkisini aşmış, ilk derece mahkemesinin yetkilerini gasp etmiştir" - Filistinli siyasi analist Harb: - "Hükümetin yapması gereken, seçimleri bölmemek ve güvenli şekilde yapılması için gereken ortamı sağlamaktır" - "Eğer gereken siyasi irade ortaya konulursa hükümet bu gereklilikleri yerine getirebilecektir"

Google Haberlere Abone ol
ANALİZ- Filistin'deki yerel seçimlerin önündeki engel "siyasi bölünmüşlük"

RAMALLAH / GAZZE (AA) - Filistin Yüksek Mahkemesi'nin "yerel seçimlerin Gazze Şeridi'nde değil, sadece Batı Şeria'da yapılması yönündeki" kararının ardından Bakanlar Kurulu'nun söz konusu seçimlerin "4 ay ertelendiğini" duyurması, "Filistin'deki siyasi bölünmüşlük" tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

AA muhabirine konuşan Filistinli siyasi analistler yerel seçimlerin başarısının, yıllardır devam eden fiili bölünmüşlüğe son verilmesi konusunda Fetih ve Hamas hareketleri arasında anlaşma sağlanması ile doğrudan irtibatlı olduğu dile getirildi. Filistin'deki demokratik sürecin başarısı için atılması gereken ilk adımın "içerideki bölünmüşlüğe son verilmesi" olduğunu ifade eden uzmanlar, Yüksek Mahkeme'nin Gazze Şeridi'ni dışarıda bırakan kararını ise "mevcut bölünmüşlüğü derinleştireceği" uyarısında bulundu.

Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi'nde görevli Siyaset Bilimi Profesörü Muhaymer Ebu Sa'de, "Fetih ve Hamas hareketleri, mevcut bölünmüşlüğe son verecek yeni bir milli anlayış üzerinde uzlaşmadıkça yerel seçimler başarılı olmayacak." dedi.

Mahkemenin Gazze'yi dışarıda bırakan son kararının Filistin'deki mevcut bölünmüşlüğü daha da derinleştireceği uyarısında bulunan Ebu Sa'de, "Filistin hükümeti seçimlerin ertelenmesi yönündeki kararıyla ülkedeki siyasi durumu kurtardı." diye konuştu.

Ebu Sa'de ayrıca, "seçimlerin sadece Batı Şeria'da yapılması" şeklindeki mahkeme kararının uygulanması halinde Filistin'deki siyasi durumun yeni labirentlerin içine girebileceğini ifade etti.

- Bölünmüşlük devam ettikçe yerel seçim yapılamaz

Filistinli siyasi analist ve gazeteci-yazar Teysir Muhaysen, ülkede yerel seçimlerin yapılmayacağı öngörüsünde bulundu.

"Bölünmüşlük devam ettiği sürece seçimlerin yapılma veya demokratikleşmede herhangi bir başarı sağlama ihtimali yok" diyen Muhaysen, hükümetin seçimleri erteleme kararını ise "çok yönlü ve kapsamlı" olarak değerlendirdi.

Muhaysen, "Filistin yönetimi oldukça zor bir durumdaydı. Eğer mahkemenin kararını kabul etmiş olsaydı durum daha da kötüleşecekti. Ancak hükümet, seçimleri erteleyerek halkın mahkeme kararına olan kızgınlığını biraz olsun hafifletmiş oldu." dedi.

Mahkemenin aldığı kararı "Filistinli grupların üzerinde uzlaştığı siyasi nezaket ve ahlaktan vazgeçme" olarak nitelendiren Muhaysen, Yüksek Mahkeme'nin "siyasi ve sorumsuz" davrandığını öne sürdü.

Muhaysen ayrıca Yüksek Mahkeme'nin bu şekilde bir karar alma yetkisinin bulunmadığını, asıl yetkinin ilk derece mahkemesinin olduğunu belirtti ve "Yüksek Mahkeme burada yetkisini aşmış, ilk derece mahkemesinin yetkilerini gasp etmiştir." şeklinde konuştu.

- Seçimlerin ertelenmesi, yeni düzenlemelerin yapılması için "fırsat"

Filistinli siyasi analist Cihad Harb ise yerel seçimlerin ertelenmesini, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde seçimlerin yapılabilmesine imkan tanıyacak yeni düzenlemelerin yapılabilmesi için "fırsat" olduğunu söyledi.

"Hükümetin yapması gereken, seçimleri bölmemek ve güvenli şekilde yapılması için gereken ortamı sağlamak" diyen Harb, önümüzdeki dört aylık süre içinde gereken çalışmaların yapılmasının son derece önemli olduğunu kaydetti. Harb, Yüksek Mahkeme'nin kararına gerekçe olan nedenlerin ortadan kaldırılması için hükümetin Yüksek Yargı Konseyi ile işbirliği halinde çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Söz konusu çalışmaların dört ay gibi kısa bir sürede tamamlanıp tamamlanamayacağına ilişkin ise Harb, "Eğer gereken siyasi irade ortaya konulursa hükümet bu gereklilikleri yerine getirebilecektir." dedi.

Ramallah'taki Filistin Yüksek Mahkemesi 3 Ekim'de, "Gazze Şeridi'nde yerel seçim yapılmaması" yönünde karar verdiğini duyurmuştu. Mahkeme Heyeti Başkanı Hişam el-Hatu tarafından okunan kararda, "Mahkeme, Bakanlar Kurulunun yerel seçimin Gazze Şeridi hariç, ülke genelinde yapılması kararının uygulanmasını kabul etti." denilmişti. Gazze Şeridi'ndeki hakimlerin yasa dışı şekilde atanması ve bunların seçime katılacak listeler konusunda karar verme yetkisine sahip olmaması nedeniyle bu bölgede yerel seçime gidilmesinin imkansız olduğu kaydedilmişti.

Filistin Yüksek Mahkemesi'nin 3 Ekim'de açıkladığı "yerel seçimlerin Gazze Şeridi'nde değil, sadece Batı Şeria'da yapılması yönündeki" kararının ardından dün Ramallah'ta toplanan Filistin Bakanlar Kurulu, söz konusu seçimlerin "4 ay ertelenmesine ve tüm Filistin topraklarında gerçekleştirilmesine" karar vermişti.

Mahkeme daha önce verdiği kararda, Batı Şeria ve Gazze'de 8 Ekim'de yapılması planlanan yerel seçimin açılan dava nedeniyle durdurulduğunu bildirmişti.

Yorumlar