ANALİZ - Alman ekonomisi büyümede dış ticarete bağımlı

-Almanya’nın büyüme dinamiklerinde dış ticaret dengesi başı çekerken, yatırım ise büyümeyi en fazla olumsuz etkileyen faktör oldu -Brexit kararının ardından en fazla makine yatırımının etkilenmesi beklenirken, metal ürünleri ve elektronik alanındaki işletmelerin de önemli ölçüde daha az yatırım yapacağı tahmin ediliyor

Google Haberlere Abone ol
ANALİZ - Alman ekonomisi büyümede dış ticarete bağımlı
FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’nın büyüme dinamikleri ikinci çeyrekte, genel olarak olumlu dış ticaret dengesine bağımlı olurken, yatırım ise büyümeyi olumsuz etkiledi.

Almanya, sahip olduğu yüksek teknoliji ve olumlu ekonomik verilerle Avrupa’da öncü ekonomi rolünü sürdürmeye devam ediyor.

Ancak, son dönemlerde büyük Alman firmalarının zorlu mali durumları, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma kararı (Brexit), bankacılık alanında yaşanan kayıplar ve mülteci akımı gibi bazı sorunlar ve şoklar ülke ekonomisinde ağırlığını hissettirmeye başladı.

Ekonomik büyümenin sürmesine karşın, özellikle yatırımın azalış göstermesi piyasalarda tartışma konusu oldu.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) son açıkladığı verilere göre, Almanya'da bu yılın ikinci çeyreğinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bir önceki çeyreğe oranla yüzde 0,4 arttı.

Alman ekonomisinde 2. çeyrekteki büyüme, ilk çeyrekteki yüzde 0,7’lik büyümeye oranla yavaşladı. Bu da Alman ekonomisindeki büyümenin ivme kaybettiğine dair değerlendirmeler yapılmasına yol açtı. İkinci çeyrekteki ılımlı büyüme, sanayi ve inşaat sektöründeki kötü performansın bir sonucu olarak görüldü.

Almanya, 2015 yılında 1 trilyon 195,8 milyar avroluk ihracat ve 948 milyar avroluk ithalatla da rekor kırmıştı. Ülkedeki güçlü dış ticaret dengesi, büyüme dinamiklerini de beslemeye devam etti.

Almanya’da çeyrek bazdaki büyümeye en fazla pozitif katkı ihracat ve ithalat dengesinden geldi. Bu dönemde, ülkenin ihracatı artış gösterirken, ithalatı ise hafif azaldı. Hane hallkı ve kamu nihai tüketim harcamalarındaki artış da büyümeyi destekledi.

Ancak yatırım ise makine ve ekipmanları ile inşaat sektörlerindeki önemli düşüşle azalarak, büyümeye olumsuz katkı yaptı.

-En fazla makine yatırımı etkilenecek

Berlin merkezli Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsünün (DIW Berlin), bir çalışmasına göre, Alman ekonomisi açıklık ve ticarete bağımlı olması nedeniyle Brexit kararından diğer Avro Bölgesi ülkelerine nazaran daha fazla etkilenecek. Bu durumda, GSYH artışı yüzde 0,4 daha az gerçekleşecek.

Araştırmaya göre, Brexit şoku bir bütün olarak, Avro Bölgesinin yatırımında kalıcı etkiler yapacak. Almanya'nın yatırım durumu açısından da etkililerin yavaş ancak daha güçlü olması bekleniyor.

Makine yatırımı bu durumdan en fazla etkilenecek alan olarak görülürken, metal ürünleri ve elektronik alanındaki işletmelerin de önemli ölçüde daha az yatırım yapacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) da yayımladığı bir raporda, Alman ekonomisinin ihracat, sanayi üretimi ve tüketici harcamalarıyla desteklendiğini bildirmişti.

Yorumlar