Amerikalı siyahilerin maruz kaldığı polis şiddeti

- Demokratlar, ABD Kongresini, özellikle son günlerde siyahileri hedef alan polis şiddetine karşı harekete geçmeye çağırdı - Obama'nın, son iki gündeki ölüm olaylarından oldukça etkilendiğini ve "derin rahatsızlık" duyduğunu belirtildi - Clinton da "Bir başka trajedi daha" açıklamasını yaptı

Google Haberlere Abone ol
Amerikalı siyahilerin maruz kaldığı polis şiddeti

WASHINGTON (AA) - Son 2 günde 3 siyahi Amerikalının polis tarafından vurularak öldürülmesine tepkiler giderek artarken Demokratlar, ABD Kongresi'ni polis şiddetine karşı harekete geçmeye çağırdı.

ABD'nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde bir polisin arabasını kenara çektirdiği siyahi bir Amerikalıyı vurarak öldürmesi üzerine, ABD Kongresi'ndeki Demokratlar, Kongre'ye "polis şiddetine" karşı harekete geçme çağrısı yaptı.

Philando Castile (32) adlı siyahi Amerikalının, polis tarafından arabası kenara çekildikten sonra vurulması ve o anların Castile'nin Lavisha Reynolds adlı kız arkadaşı tarafından kaydedilmesinin yankıları sürüyor.

Sosyal medyaya düşen video görüntülerinde yaralı halde aracın koltuğunda duran Castile'ye polisin silahını tutmaya devam ettiği ve bir süre sonra siyahi Amerikalının hareketsiz kaldığı görülüyor. Video görüntülerinde Reynolds, polisin Castile'yi vurduğu anda onun ehliyetini almaya çalıştığını anlatıyor.

Demokrat Kongre üyesi Ben Ray Lujan, olayla ilgili açıklamasında, "Bu trajedilerle ilgili şeffaf ve sağlam soruşturmaların yapılması gerekiyor, özellikle de bu son olay için" ifadelerini kullandı. Demokratlar olarak ülkedeki ateşli silah şiddetinin son bulması için Kongre'de her türlü girişimi yapacaklarını söyleyen Lujan'a Cumhuriyetçi bazı vekillerden de destek geldi.

- Polis şiddetine tepkiler artıyor

Son 2 günde polisin, ülkenin farklı yerlerinde 3 siyahi Amerikalıyı silahla vurarak öldürmesi, sadece Kongre'de değil toplumun hemen her kesiminde tepkilere yol açtı.

New York ve Baton Rouge'da iki siyahi Amerikalının polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmesinin sıcaklığı henüz geçmemişken yine siyahi bir Amerikalının polis tarafından vurularak öldürülmesi, tartışmaları ve tepkileri daha da alevlendirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın son iki gündeki ölüm olaylarından oldukça etkilendiğini ve "derin rahatsızlık" duyduğunu belirtti.

Dün yaptığı açıklamada bu tür olaylarda kurbanların genellikle siyahi Amerikalılar olduğuna vurgu yapan Demokratların muhtemel başkan adayı Hillary Clinton, ülkede polis şiddetiyle ilgili bazı şeylerin kökünden yanlış olduğunu ifade etmişti. Clinton, bugünkü olayla ilgili "bir başka trajedi daha" değerlendirmesini yaptı.

Demokratların başkanlık yarışındaki diğer aday adayı olan Vermont Senatörü Bernie Sanders da yaptığı açıklamada, siyahileri hedef alan bu saldırıların derhal son bulması gerektiğini aktardı.

Demokrat Minnesota vekili Keith Ellison da siyahi Amerikalıların kasıtlı olarak polis şiddetine maruz kaldığı iddiasını dile getirdi.

Minnesota Valisi Mark Dayton da konuyla ilgili açıklamasında Beyaz Saray'dan federal soruşturma talebinde bulunduğunu belirtti.

ABD'nin tanınmış aktör ve komedyenlerinden Darryl Lynn Hughley, "Etrafımdaki siyahi aileleri, sürekli olarak çocuklarına polise nasıl davranmaları gerektiğini anlatırken görüyorum. Bu iğrenç bir şey" dedi.

Önceki gün New York kentinin Brooklyn bölgesinde Delrawn Small (37) adlı siyahi Amerikalı, o an mesai dışında olan bir polisle yaşadığı tartışma sonucunda vurularak öldürülmüştü.

Louisiana eyaletinin Baton Rouge kentindeki bir marketin dışında salı günü meydana gelen bir diğer olayda ise Alton Sterling (37) adlı siyahi Amerikalı, polisin açtığı ateş sonucunda hayatını kaybetmişti. Adalet Bakanlığı, protestolara yol açan olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan ve ülke genelinde polis kaynaklı silahlı ölüm olaylarını gösteren kayıtlara göre 2016'da toplam 509 kişi yaşamını yitirmişti. Geçen yıl ise toplam 990 kişi polis şiddeti sebebiyle hayatını kaybetmişti.

Yorumlar