Amasra'ya termik santraline iptal talebi

Türkiye'nin en nadide ilçelerinden Amasra'ya yapılması planlanan termik santral tepkilere neden oldu. Çevresel Değerlendirme Raporu'nun iptali için imza kampanyası başlatıldı

Google Haberlere Abone ol
Amasra'ya termik santraline iptal talebi
Sonhaberler / Haber Merkezi

Bartın Platformu, Amasra ilçesine kurulması planlanan termik santrale ilişkin, Çevresel Değerlendirme Raporu'nun (ÇED) iptali için imza kampanyası başlattı.

Bartın Platformu, kent merkezindeki eski belediye binası önünde halkı, termik santral davası açmaya davet etmek amacıyla bir stant açtı.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, gazetecilere yaptığı açıklamada, günde 100 bin kişinin kullandığı kavşak suyunun santral ile yok olma tehlikesi yaşadığını savundu.

Kurulmak istenen termik santral ÇED raporunun onayladığını belirten Akın, "Bu karar nasıl alındı, anlamak mümkün değil. Çünkü biz bütün ÇED’le ilgili kararların alındığı Ankara’da Çevre Bakanlığındaki toplantılara gittik. Hiçbirinde ÇED olumlu raporu çıkmamıştı ama bu süreçte gerçekleşti. Bugün de kanuni hakkımızı korumak için buradayız." diye konuştu.

Termik santralin kurulacağı yerde 3 adet platform bulunduğunu anlatan Akın, şunları kaydetti:
"Bunun bir tanesi kömürle ilgili olan. Tam bizim kavşak suyumuzun ortasında. Devlet Su İşleri ile daha evvel karşılıklı görüşmelerimiz oldu. Bizim kavşak suyu havzamızla ilgili dava açtık. Havzamızın içinde olan bu yerden 'vazgeçiyoruz' dediler ve bunu çıkardılar ama bizim kavşak suyunu havzamızın üstüne kuruyorlar. Ne kadar sızdırmazlık olursa olsun muhakkak sızdıracak. Hiç sızdırmasa akan küller bizim kavşak suyumuzu harap edecek. Yani ileriki zamanlarda şu anda günde 100 bin kişinin ortalama 700 ton içtiği kavşak suyu belki 5-10 yıl sonra kalmayacak. Ortalama en asgariden günde Bartın halkının cebinde kalan para 25 bin lira. Yani Bartın halkı bu parasını ve içme suyunu kaybedecek. Atalarımızın emanetine sahip çıkamamış olacağız. Elbette biz de platformda bir kurum ve kuruluş olarak şahsımız adına da davamızı açacağız. Belediye olarak kavşak suyuyla ilgili davamızı açacağız."

Bartın Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Erdoğan Atmış da yaptığı konuşmada, platformun başlattığı imza kampanyasında, ilk hedeflerinin bin 460 davacıya ulaşmak olduğunu ifade etti.

Amasra’ya kurulması planlanan termik santralin insan sağlığına, çevreye ve yöre ekonomisine zararlı olduğunu vurgulayan Atmış, şunlar söyledi:

"Bu kararın teknik ve hukuki bir karar olmadığı çok açık. Bu nedenle iptal ettirmek için hukuksal mücadele başlatıyoruz. İlk hedefimiz bin 460 davacı ile dava açmak. Amasra ve Bartın’da Hükümet Caddesi eski belediye önünde açtığımız stantlarımızda Amasra’da yapılmak istenen Hema Termik Santrali için verilen ÇED olumlu kararının ne anlama geldiğini ve bu karara açacağımız davaya vatandaşlarımızın nasıl katılabileceğini anlatacağız."

Stant açılışına CHP Bartın Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı İsmet İpçi, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin, MHP Bartın İl Başkanı Ercüment Özçelik, Bartın SMMMO Temsilcisi Yıldıray Erdoğan, Bartın Platformu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Yorumlar