"Altın ve tahvil piyasaları haftanın kaybedeni oldu"

- Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tufan: - "Geçen hafta Donald Trump beklenmedik bir şekilde ABD Başkanı oldu. Piyasalar ilk şoku atlattıktan sonra altın ve tahvil piyasaları haftanın kaybedeni, küresel borsalar ve dolar ise kazananı oldu" - "Destek seviyeleri üzerinde kaldığı sürece kurda yükseliş trendi korunabilir ve yeni yükselişler söz konusu olabilir"

Google Haberlere Abone ol
"Altın ve tahvil piyasaları haftanın kaybedeni oldu"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, geçen hafta Donald Trump'ın beklenmedik bir şekilde ABD Başkanı olduğunu belirterek, piyasaların ilk şoku atlattıktan sonra altın ve tahvil piyasalarının haftanın kaybedeni, küresel borsalar ve doların ise kazananı olduğunu bildirdi.

Haftanın önemli ekonomik gelişmeleri ve beklentilerini değerlendiren Tufan, küresel oynaklığın oldukça yüksek olduğu bir haftayı geride bıraktıklarını ifade etti.

Geçen hafta Donald Trump'ın beklenmedik bir şekilde ABD Başkanı olduğunu hatırlatan Tufan, "Piyasalar ilk şoku atlattıktan sonra altın ve tahvil piyasaları haftanın kaybedeni, küresel borsalar ve dolar ise kazananı oldu." ifadesini kullandı.

Trump sonrası haftalık bazda en çok kaybeden ürünlerin başında ons altının geldiğini, ABD seçimi sonrası politik belirsizliğin azalmasının küresel borsaları yukarı yönlü desteklediğini, artan risk iştahıyla piyasaların güvenli limanlardan çıktığını ve ons altındaki değer kaybının derinleştiğini ifade eden Tufan, şunları kaydetti:

"Ayrıca, doların küresel piyasalarda yükselişi bu düşüşlerin başka bir sebebi olarak karşımıza çıktı. Altında genel görünümün zayıf olduğunu belirtelim. Ons'taki bu geri çekilme çeyrek altında da gerilemeye neden oldu. Geçtiğimiz haftalarda 215 liradan satılan çeyrek altın, hafta başında 209 liradan satılmaya başlandı. 200-205 TL arası çeyrek altında güçlü bir alım bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Kurdaki geri çekilme sınırlı kalmaya devam ettikçe altın fiyatlarında görülen olası geri çekilmeler orta ve uzun vadede altın yatırımcıları için bir alış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Gram altında ise ons altındaki düşüşle birlikte geri çekilmenin hakim olduğunu görüyoruz."

Tufan, gelişmekte olan ülke para birimlerinde zayıf seyrin devam etmesinin kur tarafında yükselişleri desteklediğini belirterek, "ABD verilerinin olumlu gelmesiyle birlikte bir yanda da FED’in faiz artırımına hazırlandığını biliyoruz. Teknik görünümde ise 3.23-3.20 haftalık bazda destek bölgesi olarak ön plana çıkabilir. Geri çekilmelerde buralardan tepki alımları görebiliriz. Yukarıda ise 3.2800-3.3000 bandı direnç bölgesi olarak izlenebilir. Destek seviyeleri üzerinde kaldığı sürece kurda yükseliş trendi korunabilir ve yeni yükselişler söz konusu olabilir. BIST 100 tarafında ise 74.200-74.000 destek bölgesi olarak izlenebilir. Yeni haftada bu bölgede kalıcılık sağlanırsa küresel risk iştahındaki artış endeksin düşüşlerini sınırlı kılabilir. Fakat faiz ve dolardaki yükseliş bu yükselişleri engelliyor. Dolayısıyla 74.000 desteği ve yukarıda 76.700-77.500 dirençleri takip edilebilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar