Alpakalar radyo dinleyerek sakinleşiyor

- Selçuk Üniversitesi ile Avustralya merkezli bir firmanın birlikte yürüttüğü proje kapsamında yüksek yün kalitesinden yararlanmak amacıyla Türkiye'ye getirilen ve biri doğum yapan 8 alpaka devesinin, 24 saat radyo dinletilerek rahatlamaları sağlanıyor - Doç. Dr. Polat: - "İnsan konuşmasının ağırlıklı yer aldığı bir radyo programı dinletiyoruz. Bu, hayvanları sakin tutuyor. Çevreye karşı reaksiyonunu azaltıyor. Onların düzenli yem yemelerini sağlıyor, verimli hale getiriyor. Yakında havaalanı var, uçak seslerinden korkmalarının önüne geçiyoruz" - "Alpakalar için annesinden uzak bir bebeğe ne yapılması gerekiyorsa biz de o şartları oluşturmaya çalıştık"

Google Haberlere Abone ol
Alpakalar radyo dinleyerek sakinleşiyor

KONYA (AA) - METİN BOLAT - Selçuk Üniversitesi (SÜ) ile Avustralya merkezli bir firmanın birlikte yürüttüğü proje kapsamında yüksek yün kalitesinden yararlanmak amacıyla Türkiye'ye getirilen alpaka develerine 24 saat radyo dinletiliyor.

SÜ Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esad Sami Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en kaliteli yün üretilen türlerinden biri olan alpaka devesinin Türkiye'de yetiştiriciliği yapılmadığı için, iki yıl önce harekete geçtiklerini söyledi.

Hayata geçirdikleri projeyle 8 alpaka devesini ülkeye getirdiklerini aktaran Polat, hayvanlardan birinin doğum yapmasıyla sayının 9'a çıktığını ifade etti.

Hayvanların Türkiye'ye adaptasyonunu zorlaştıran bazı konular olduğunu dile getiren Polat, hastalıklara bağışıklık kazandırmak açısından yoğun bir aşılama programı uyguladıkları alpakaların strese girdiğini bildirdi.

- "Yıllık beslenme programı ayarladık"

Bölgede görülen tüm hastalıklara karşı etkili bir bağışıklık sistemi sağladıklarını vurgulayan Polat, "Beslenme programı kaygıya düşürüyordu. Bunlar bitki yiyen hayvanlar. 'Hangi bitkiyi daha çok tercih ediyorlar, neyi yerlerse dokunur?' bunları araştırıp, yıllık beslenme programı ayarladık. Parazitlerle mücadele konusunda çalışma yaptık. Bir süre geceleri başlarında bekledik." diye konuştu.

- Alpakalar için her şey düşünüldü

Polat, üniversite bünyesinde alpakalar için özel alanlar oluşturulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dezenfeksiyon noktaları oluşturduk. Diğer ünitelerde çalışanların doğrudan buraya girişine izin verilmedi. Hayvanların yanına özel kıyafetlerle yaklaştılar. İnsan konuşmasının ağırlıklı yer aldığı bir radyo programı dinletiyoruz. Bu, hayvanları sakin tutuyor. Çevreye karşı reaksiyonunu azaltıyor. Onların düzenli yem yemelerini sağlıyor, verimli hale getiriyor. Yakında havaalanı var, uçak seslerinden korkmalarının önüne geçiyoruz. Şu ana kadar hiç bulaşıcı hastalıkla karşılaşmadık. Hep en kötü senaryoları göz önünde bulundurarak üniteyi idare etmeye çalıştık. Alpakalar için annesinden uzak bir bebeğe ne yapılması gerekiyorsa biz de o şartları oluşturmaya çalıştık."

Hayvanların ticari amaçla Türkiye'ye getirilen ilk alpakalar olduğuna dikkati çeken Polat, yaptırdıkları ölçümlerde develerin yün kalitesinin yüksek olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Erkek alpakalardan et üretiminde yararlanılabileceğine işaret eden Polat, hayvanların etinin kolesterol ve yağ oranı açısından düşük olduğunu dile getirdi.

Yorumlar