Almanya'daki töre cinayeti davası

- Berlin'de 2005'te Hatun Sürücü'nün öldürülmesine ilişkin 2 kardeşinin "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Almanya'daki töre cinayeti davası

İSTANBUL (AA) - Almanya'nın başkenti Berlin'de 2005 yılında Hatun Sürücü'nün öldürülmesine ilişkin, iki kardeşinin "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar Alparslan ve Mutlu Sürücü ile avukatı katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Mahir Merdun, bir önceki celse adresleri Almanya'da bulunan bir kısım tanıklarla ilgili istinabe evrakının hazırlanarak bu şekilde dinlenmeleri amacıyla yazılan müzekkereye cevap verilmediğini tutanağa geçirdi.

Sanıkların avukatı Eylem Kayabalı dinlenilmesini istedikleri tanıkların isimlerinin duruşmaya bildirildiğini belirterek, "Ancak adı geçen tanıklar Almanya'da mahkeme tarafından hem hazırlık aşamasında hem de son soruşturma aşamasında ayrıntılı olarak dinlenmişlerdir. Bu nedenle bizce bu ifadeler yeterlidir. Dosyadaki delillerle karar verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Avukat Kayabalı ayrıca müvekkilleri hakkında verilen adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti.

Söz verilen sanıklar Alparslan ve Mutlu Sürücü de avukatlarının beyanlarına katıldıklarını söyledi.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Eyüp Kara, iddia makamı olarak ilk kez duruşmalara katıldığı için sanık avukatının taleplerine ilişkin görüşünü bildirmek ve mütalaasını sunmak üzere dosyanın Cumhuriyet Savcılığı'na verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların savunması alınmış olduğundan haklarında bulunan adli kontrol kararının kaldırılmasına karar verdi.

Dava dosyasının Cumhuriyet Savcılığı'na verilmesine karar veren heyet, duruşmayı erteledi.


- Olayın geçmişi

Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan Hatun Sürücü, 7 Şubat 2005'te kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmüştü. Alman Federal Mahkemesi cinayeti işleyen Ayhan Sürücü ile cinayete birlikte karar verdikleri iddiasıyla ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'yü tutuklayarak dava açmıştı.

Yaklaşık 14 ay cezaevinde kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye'ye dönmüş, Ayhan Sürücü ise yargılama sonucunda 9 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Geçtiğimiz yıl hapis cezasını tamamlayarak tahliye edilen Ayhan Sürücü de Türkiye'ye dönmüştü.

Berlin Savcılığı'nın itirazı üzerine Mutlu ve Alparslan Sürücü için verilen beraat kararı bozulmuş, hukuki yazışmaların ardından iki kardeşin Türkiye'de yargılanmalarına karar verilmişti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheliler Mutlu ve Alpaslan Sürücü hakkında "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yorumlar