Almanya'daki NSU davası

- Anayasayı Koruma Teşkilatının eski muhbirlerinden Brandt: - "(Aşırı sağcı terör örgütü NSU'ya) Silah sağlayanlara para vermiş olabilirim"

Google Haberlere Abone ol
Almanya'daki NSU davası

BERLİN (AA) - Almanya'nın Thüringen eyaletindeki Anayasayı Koruma Teşkilatının eski muhbirlerinden Tino Brandt, aralarında 8 Türk'ün bulunduğu 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı ve ırkçı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör örgütüne silah sağlayanlara para vermiş olabileceğini söyledi.

Thüringen eyaletindeki Neonazilerin eski liderlerinden olan ve Anayasayı Koruma Teşkilatı adına muhbirlik yapan Brandt, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde süren NSU davasında ifade verdi.

Brandt, ifadesinde, sıkça Anayasayı Koruma Teşkilatından aldığı nakit paraları birilerine verdiğini ancak bu kişileri tek tek hatırlamadığını belirtti.

Ancak Brandt, NSU üyelerine silah sağlayanlara para verip vermediği yönündeki bir soruya karşılık, ''Silah sağlayanlara da para vermiş olabilirim.'' dedi.

Davada NSU'ya yardımcı olmakla suçlanan Carsten S. ile de irtibatı olduğunu ifade eden Brandt, ancak silahlar konusunda ne sanıkla ne de başka birisiyle konuştuğunu kaydetti.

NSU davasında Beate Zschaepe ve Carsten S. ile birlikte yargılanan Ralf Wohlleben'in avukatlarının, Brandt'ın NSU'ya cinayet silahını sağlamış olabileceğini açıklaması üzerine bu kişi yeniden ifade vermeye çağrılmıştı.

NSU teröristleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt, "Ceska" marka bir tabanca ile çeşitli tarihlerde 10 kişiyi öldürmüş, daha sonra da polisin kuşatması üzerine intihar etmişti.

Bu ikiliyle 13 yıl boyunca birlikte yaşayan Zschaepe, cinayetlere yardımcı olmak suçundan, Münih'te yaklaşık 5 yıldan beri süren davada baş sanık olarak yargılanıyor.

Yorumlar