Almanya’daki "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi"

- Alman Hükümet Sözcüsü vekili Demmer: - “Federal hükümet, dün Köln’de yapılan gösterinin ve karşı gösterilerin barışçıl şekilde geçmesinden memnuniyet duymaktadır” - “Bildiğiniz gibi hükümet, Anayasa Mahkemesinin kararları hakkında yorum yapmamaktadır”

Google Haberlere Abone ol
Almanya’daki "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi"

BERLİN (AA) - Almanya hükümeti, Avrupa'daki Türkler tarafından Köln’de düzenlenen "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi"nin barışçıl geçmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Alman Hükümet Sözcüsü vekili Ulrike Demmer, olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Federal hükümet, dün Köln’de yapılan gösterinin ve karşı gösterilerin barışçıl şekilde geçmesinden memnuniyet duymaktadır.” dedi.

Demmer, Köln polisine aldığı güvenlik önlemleri ve olası gerginlikleri engellemesi nedeniyle teşekkür etti.

Alman Anayasa Mahkemesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle mitingde konuşma yapmasına izin vermemesine yönelik soruya Demmer, “Bildiğiniz gibi hükümet, Anayasa Mahkemesinin kararları hakkında yorum yapmamaktadır.” yanıtını vermekle yetindi.

Demmer, Köln’de düzenlenen miting hakkında Alman muhalefetinin eleştirilerinin hatırlatılması ve bu mitingi “Almanya’nın içişlerine karışma olarak görüp görmediklerinin” sorulması üzerine de “ Almanya’da ifade özgürlüğü vardır.” diye konuştu.

Demmer, yabancı bir ülke liderine destek amacıyla Almanya’da gösteri düzenlenmesiyle ilgili soru üzerine de “Anayasamızdaki ifade özgürlüğü bunu da kapsamaktadır, tabii ki barışçıl olması kaydıyla.” ifadelerini kullandı.

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de konuyla ilgili soruya verdiği yanıtta, Türk siyasetçilerin son günlerde yaptığı eleştirileri Almanya’nın içişlerine karışma olarak görmediklerini, yurt dışından gelen eleştirileri, bunlar sert eleştiriler de olsa memnuniyetle karşıladıklarını, bu konuda takdiri kamuoyuna bıraktıklarını söyledi.

Schaefer, Almanya’daki mevcut tartışma ortamından, demokrasi, hukuk devleti ve özgürlükler konusundaki işleyişten gurur duyduklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar