Almanya'da yabancılara ve sığınmacı yurtlarına yönelik saldırılar

- Almanya İçişleri Bakanı Maiziere, geçen yıl yabancılara ve sığınmacı yurtlarına yönelik saldırıların rekor düzeyde artış gösterdiğini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da yabancılara ve sığınmacı yurtlarına yönelik saldırılar

BERLİN (AA) - Almanya'da yabancılara ve sığınmacı yurtlarına yönelik saldırılar 2015 yılında rekor düzeyde artış gösterdi.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bugün Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, 2015 yılı Suç İstatistik Raporu'nu açıkladı.

Bakan Maiziere, "Siyasi suç olaylarına değinecek olursak, bu olaylar 2015 yılında adeta bir patlama gösterdi. Rapor için kayıtların tutulmaya başladığı 2001 yılından bu yana siyasi suç olayları hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Yaklaşık 39 bin olay var. Bunlardan 4 bin 400'ü şiddet olayı. Bu da 2015 yılı için toplam suç olaylarında yüzde 19,2. Şiddet olaylarında da yüzde 30 oranında bir artış demek. Suç olaylarının ağırılıklı konusu ise sığınmacılar. Bu alanda özellikle sağcı saldırıların sayısı geçen yıl 23 bin ile bir önceki yıla göre 6 bin arttı." diye konuştu.

Aşırı solcuların işlediği suç olaylarının sayısının da 9 bin 600 ile aynı dönemde yüzde 18,3 oranında artış gösterdiğini belirten Maiziere, aşırı solcuların şiddete daha meyilli olduğunu ve genelde polislere saldırdığını, aşırı sağcıların da şiddete başvurduğunu, ancak daha çok yabancılara karşı suç unsuru teşkil eden propaganda eylemleri gerçekleştirdiğini söyledi.

Özellikle sığınmacı yurtları ve sığınmacılara yönelik saldırıların endişe verici olduğunu ifade eden Maiziere, "Sığınmacı yurtlarına ve sığınmacılara yönelik saldırılar, 2015 yılında bir önceki yıla göre 5 kat arttı. Bugüne kadar böyle bir gelişme olmamıştı. Bunlar arasında 3 öldürmeye teşebbüs olayı yaşandı. Bildiğimiz suçlular genelde yüzde 90 oranında erkek, suç mahalli yakınlarında yaşıyor. En fazla 20 kilometre uzaklıkta. Dörtte üçü 18 ila 30 yaş arasında ve yüzde 44'ünün, yani yaklaşık yarısının daha önce bir suç olayından dolayı sabıkası olmamış. Bence bunlar çok dikkati çekici." dedi.

Ağırlıklı olarak aşırı sağcı terör örgütlerine karşı mücadele ettiklerini ve bu tür oluşumlar belirlendiği anda savcılıkla birlikte harekete geçtiklerini anlatan Maiziere, ilk kez suç işleyenlerin sayısındaki artışın, toplum içinde bir kutuplaşma yaşandığını gösterdiğinin, bunun da endişe verici olduğunun altını çizdi.

Bakan Maiziere, sığınmacı yurtlarına yönelik saldırıların aydınlatılma oranının da çok düşük olduğunu ancak bunun olayların henüz 2015 yılında yaşanmış olmasından kaynaklandığını, bu oranın gelecek yıllarda artacağına inandığını belirtti.

Maiziere, geçen yıl yoğun şekilde yaşanan sığınmacı göçü sırasında yaşanan sınır ihlalleri sebebiyle suç olaylarının sayısının yaklaşık 6 milyon seviyesinde bulunduğunu, ancak sığınmacıların çoğunun daha sonra yasal olarak oturma izni alması sebebiyle bunların istatistiklere yansıtılmasının yanıltıcı bir gösterge olduğunu savundu.

Sınır ihlalleri olayları dikkate alınmadığı takdirde suç olaylarının sayısının 2015 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık aynı seviyede kaldığını ifade eden Maiziere, bugüne kadar hazırlanan suç istatistik raporlarında, farklı din gruplarına yönelik saldırıların sayısının ayrı ayrı yer almadığını da hatırlattı.

- Suç İstatistik Raporu

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Federal Suç İstatistik Raporu'nda, 2015 yılında yabancılar tarafından işlenen sınır ihlali suçlarının sayısının 402 bin 741 olduğu belirtilerek, bu sayının 2014 yılında 156 bin 396 olduğu hatırlatıldı.

Bu suçlarla birlikte Almanya'da geçen yıl kaydedilen toplam suç sayısının 6 milyon 330 bin 649 olduğu ifade edilen raporda, suç olaylarını aydınlatma oranının da yüzde 53,4 ile yaklaşık aynı düzeyde kaldığı, cinayetlerin aydınlatılması oranının yüzde 94,8'e yükseldiği açıklandı.

Almanya'da geçen yıl yaklaşık 2 milyon zanlının kaydedildiğini, bunun da bir önceki yıla göre hemen hemen hiç farklılık göstermediğe dikkati çekilen raporda, bu zanlılar arasında yabancıların oranının yüzde 27 olduğu bildirildi. Yabancı zanlıların sayısının 2015 yılında bir önceki yıla göre artarak 492 bin 610'dan 555 bin 820'ye ulaştığı kaydedildi.

Sığınmacı yurtlarına yönelik saldırıların sayısının da 2014 yılında 199 iken, 2015 yılında bu sayının 1031'e yükseldiği, geçen yıl 4 cinayete teşebbüs, 60 yaralama, 94 kundaklama ve 8 bombalı eylem olayının kaydedildiği vurgulandı.

Raporda ayrıca oturma, iltica ve serbest dolaşım yasaları ihlallerinin aynı dönemde yüzde 157,5 oranında artış gösterdiği, her türlü soygun olaylarında da artış olduğu, şiddet olaylarının da 181 bin 386 olayla yüksek düzeyde seyrettiği ifade edildi.

Mala zarar verme, mali suçlar ve sosyal yardımlarda dolandırıcılık suçlarında ise azalma olduğu belirtildi.

Yorumlar