Almanya'da terör zanlısı Albakr'ın intiharı

- Saksonya Eyaleti Adalet Bakanı Gemkow: - "Mümkün olan her şeyi yapmamıza rağmen engelleyemedik"

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da terör zanlısı Albakr'ın intiharı

BERLİN (AA) – Saksonya Eyaleti Adalet Bakanı Sebastian Gemkow, Almanya'da terör eylemi gerçekleştireceği şüphesiyle yakalanan Suriyeli Jaber Albakr'ın dün akşam cezaevinde intihar etmesiyle ilgili olarak mümkün olan her şeyi yapmalarına rağmen zanlının intihar etmesini engelleyemediklerini söyledi.

Gemkow, Dresden'de Saksonya Başsavcısı Klaus Fleischmann ve Leipzig Cezaevi Müdürü Rolf Jacob ile düzenlediği basın toplantısında Albakr’ın 10 Ekim'de Leipzig Cezaevi’ne getirildiğini ve ciddi bir intihar tehlikesinin bulunmadığını belirtti.

Zanlı ile cezaevinde görevli psikologların görüşmeler yaptığını ifade eden Gemkow, "Olmaması gerekirdi. Ancak maalesef oldu. Mümkün olan her şeyi yapmamıza rağmen engelleyemedik." dedi.

Albakr'ın hücre kapısının parmaklıklarında bir gömlekle kendisini astığını aktaran Gemkow, intihar olayının fark edilmesinin ardından yapılan yeniden hayata döndürme çabalarının ise başarısız kaldığını kaydetti.

Cezaevi Müdürü Jacob da Albakr'ın kaldığı hücrenin ilk önce her 15 dakikada bir kontrol edildiğini, ardından bu sürenin 30 dakikaya çıkarıldığını ifade etti.

Başka tutuklulara zarar vermemesi için zanlının tek kişilik hücreye konulduğunu anlatan Jacob, Albakr'ın salı günü hücrenin tavanında bulunan lambanın düştüğü konusunda kendilerini bilgilendirdiğini belirtti.

Albakr'ın hücredeki bir prizi manipüle ettiğinin de tespit edildiğini dile getiren Jacob, bunların, zanlının intihar girişiminde bulunabileceğiyle ilişkilendirilmediğini ve vandalizm olarak değerlendirildiğini bildirdi.

Jacob, Albakr'ın intihar ettiğinin tespit edilmesinden 15 dakika önce hücrenin kontrol edildiğini aktardı.

Hücrelerin kamerayla izlenmesinin yasal olarak mümkün olmadığını söyleyen Jacob, yasalara uygun şekilde hareket ettiklerini savundu.

- Olayın ardından eleştiriler

Siyasetçiler ise olaydan dolayı Saksonya Eyaleti Adalet Bakanı Gemkow’u eleştirdi.

Sol Parti Genel Başkanı Katja Kipping, Gemkow'un istifa etmesini talep ederek, "Saksonya eyaletindeki adalet sistemi hukuk devleti için bir utançtır." dedi.

Terör zanlısının intihar etmesini "skandal" olarak niteleyen Kipping, olayın arka yüzünün aydınlatılamayacağını kaydetti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Daniela Kolbe de Albakr'ın intiharının aydınlatılması gerektiğini belirterek, Saksonya’daki adalet sistemine güvenin zarar gördüğünü söyledi.

Alman polisi 8 Ekim cumartesi günü düzenlediği operasyonda Albakr'ın Chemnitz kentinde kaldığı evde tahrip gücü yüksek patlayıcı bulmuştu.

Operasyon sırasında yakalanamayan ve iki gün ülke genelinde aranan Albakr pazartesi günü Suriyeli sığınmacıların yardımıyla Leipzig kentinde yakalanmış, ardından cezaevine konmuştu.

Albakr'ın Almanya'nın başkentinde bulunan iki havalimanından birine bombalı bir saldırı planladığı ve terör örgütü DEAŞ ile teması olduğu iddia ediliyordu.

Yorumlar