Almanya'da sosyal yardımlarla ilgili yeni yasa tasarısı

- Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen yasa tasarısına göre, Almanya'da çalışan AB vatandaşları sosyal yardım imkanlarından 5 yıl sonra faydalanma imkanına sahip olacak

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da sosyal yardımlarla ilgili yeni yasa tasarısı

BERLİN (AA) - Almanya'da çalışan AB vatandaşları bundan böyle sosyal yardım imkanlarından en erken 5 yıl sonra faydalanabilecek.

Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles tarafından bu konuda Bakanlar Kurulu'na sunulan yasa tasarısı kabul edildi.

Tasarıya göre, Almanya'da yaşayan diğer Avrupa Birliği (AB) ülkesi vatandaşları, işsiz kalmaları ya da çalışmamaları durumunda Almanya'nın sunduğu sosyal yardım imkanlarından en erken 5 yıl sonra faydalanabilecek.

Söz konusu kararla Almanya'da yaşayan ancak çalışmayan AB vatandaşlarının prensipte sosyal yardım parası almasının önlenmesi hedefleniyor.

Çalıştıktan sonra işsiz kalan AB vatandaşlarına da Almanya'yı yaşamlarının merkezi haline getirmeleri durumunda yardım parası verilmesi amaçlanıyor.

Federal Sosyal Mahkemesi geçen yıl, mevcut yasalar doğrultusunda AB vatandaşlarının Almanya'da 6 ay çalıştıktan sonra sosyal yardım parası almaya hakkı olduğu yönünde karar almıştı.

Nahles, konuya ilişkin açıklamasında, söz konusu kararın çok az sayıda kişiyi etkileyeceğini belirterek ancak bu konudaki açığı bir an önce kapamak istediğini söyledi.

Almanya'daki birçok belediye ve yerel yönetimden, yabancıların öncelikle Almanya'da uzun bir süre yaşaması gerektiği gerekçesiyle bu konuda hükümete destek geldi.

Tasarının yıl sonuna kadar Federal Meclise gelerek yasalaşması bekleniyor.



Yorumlar