Almanya'da Pakistanlıya casusluk suçundan hapis cezası

- Berlin Yüksek Eyalet Mahkemesi, İran için casusluk yapan Pakistanlıya 4 yıl 3 ay hapis cezası verdi

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da Pakistanlıya casusluk suçundan hapis cezası

BERLİN (AA) - Almanya'da İran gizli servisi için casusluk faaliyetlerinde bulunduğu gerekçesiyle bir Pakistan vatandaşının 4 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Berlin Yüksek Eyalet Mahkemesi sözcüsü, Alman basınına yaptığı açıklamada, 31 yaşındaki Pakistanlı Haydar Seyid M'nin yabancı bir gizli servise çalıştığı için 4 yıl 3 ay hapis cezası aldığını belirtti.

Eğitim görmek için 2012'de Almanya’ya gelen Haydar Seyid M'nin Temmuz 2016'da yakalanmadan önce en az 1 yıl İran gizli servisi için faaliyette bulunduğunu kaydeden sözcü, zanlının İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü üyesi olarak 2 bin 52 avro maaş aldığını söyledi.

Haydar Seyid M’nin Temmuz ve Ağustos 2015'te Paris’te iktisat profesörü David Rouach’ı takip ettiği ve Paris Üniversitesinde keşifte bulunduğu belirtildi.

Üniversitede 300'den fazla fotoğraf ve 20 görüntü çeken Haydar Seyid M’nin, üniversitedeki güvenlik önlemleri ve üniversitenin yakınlarında bulunan karakollar hakkında bilgi sağladığı ifade edildi.

Haydar Seyid M'nin Almanya'da da Almanya-İsrail Toplumunun (DIG) eski Başkanı Reinhold Robbe’yi takip ettiği, Robbe’nin yaşantısı, randevuları, faaliyetleri, ailesi ve yakınlarıyla ilgili bilgiler toplayıp 950 sayfalık sunum hazırladığı belirtildi.

Mahkemede tanık olarak dinlenen İç İstihbarat Servisi Anayasayı Koruma Dairesinden bir yetkili, İran’ın söz konusu bilgiyi Batılı ülkelerle olası bir savaş durumunda kolay vurulacak hedeflerin listesini elinde bulundurmak amacıyla topladığını söyleyerek bu tür saldırıların asimetrik savaş aracı olarak kullanılabileceğine işaret etti.

Pakistan’ın Karaçi kentinde doğan ve son olarak Almanya'nın Bremen şehrinde yaşayan Haydar Seyid M’nin avukatları, müvekkillerinin korkusundan mahkemede ifade vermeyi reddettiğini söyledi.


Yorumlar