Almanya'da "iş dünyasının güveni" kasımda değişmedi

- Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, kasımda geçen aya göre değişmeyerek 110,4 puan oldu

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da "iş dünyasının güveni" kasımda değişmedi

FRANKFURT (AA) - Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, kasımda 110,4 puan seviyesinde gerçekleşerek, önceki aya kıyasla değişiklik göstermedi.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 7 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği kasım ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.

Anket sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin kasım ayı İş Dünyası Güven Endeksi'nin ekimde olduğu gibi 110,4 puan düzeyinde gerçekleştiği bildirildi. Daha önce ekim ayında 110,5 puan olarak açıklanan İş Dünyası Güven Endeksi, 110,4 puana çekildi.

Alman ekonomisindeki güvenin iyi olmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, firmaların mevcut iş durumundan memnun oldukları ancak gelecek aylara ilişkin daha az iyimser oldukları kaydedildi.

Almanya'da ekonomik yükselişin devam ettiği ifade edilen açıklamada, "Alman ekonomisi Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesinden etkilenmemiş gibi görünüyor." denildi.

Açıklamada, endeksin imalat sektöründe gerilediği belirtilerek, "Firmalar mevcut durumu biraz daha elverişsiz değerlendirdi. Ayrıca, önümüzdeki 6 ay için artık çok iyimser değiller. Bu, daha az dinamik ihracat beklentilerinden kaynaklanıyor. Artan sayıda şirket yakın gelecekte fiyatlarını yükseltmeyi düşünüyor." ifadeleri kullanıldı.

Toptan ticarette ise endeksin önemli ölçüde daha güçlü beklentiler nedeniyle belirgin bir şekilde arttığı kaydedilen açıklamada, "Buna ek olarak toptancılar mevcut durumlarından daha memnunlar. Perakendecilikteki iş ortamı da gelişti. Ancak burada mevcut durum çok daha elverişli. Öte yandan, perakendeciler görünümü biraz daha iyimser bir yaklaşımla değerlendiriyorlar." denildi.

Açıklamada, inşaatta iş ikliminin bir kez daha yeni bir rekora imza attığı ve mevcut iş durumu endeksinin de yükseldiği bildirildi

Öte yandan, Almanya'da ekimde 115,1 puan olan Ifo Cari Durum Endeksi, kasımda 115,6 puana çıkarken, Ifo Beklentiler Endeksi de bu dönemde 105,9 puandan 105,5 puana geriledi.

Yorumlar