Almanya'da “iş dünyasının güveni” eylülde arttı

- Almanya'da ağustosta ayında 106,3 olan Ifo İş Dünyası Güven Endeksi eylülde 109,5 puana çıktı - Ifo: - "Alman ekonomisi altın bir sonbahar bekliyor"

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da “iş dünyasının güveni” eylülde arttı

FRANKFURT (AA) - Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, ağustos ayında 109,5 puana yükseldi.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 7 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği eylül ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.

Sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin eylül ayı İş Dünyası Güven Endeksinin aylık bazda 106,3 puandan 109,5 puana çıkarak 2014 Mayıs’tan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştığı kaydedildi.

Alman ekonomisindeki güvenin bu ay önemli ölçüde iyileştiği belirtilen açıklamada, "Şirketler açıkça gelecek aylar hakkında daha iyimserler ve mevcut iş durumundan daha memnunlar. Alman ekonomisi altın bir sonbahar bekliyor." denildi.

Açıklamada, endeksin imalat sektöründe yükseldiği belirtilerek, bunun gelecek aylara ilişkin çok daha olumlu görünümden kaynaklandığı ve mevcut iş durumu değerlendirmelerinin de düzeldiği kaydedildi.

Toptan ve perakende satış endeksinin son aylardaki düşünün ardından yükseldiğine işaret edilen açıklamada, "Perakendecilikte mevcut iş durum değerlendirmelerinde belirgin bir iyileşme oldu. Toptan ticaret alanındaki toparlanmanın başlıca sebebi ise daha olumlu iş beklentilerinden kaynaklandı.” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, İnşaat İş İklimi Endeksinin artmaya devam ederek yeni bir rekora ulaştığı ve mevcut iş durumu değerlendirmelerinin de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı kaydedildi.

Öte yandan, Almanya'da ağustosta 112,9 puan olan Ifo Cari Durum Endeksi eylülde 114,7 puana ve Ifo Beklentiler Endeksi de bu dönemde 100,1 puandan 104,5 puana yükseldi.

Yorumlar