Almanya’da ırkçı PEGIDA gösterisi

-PEGIDA, kuruluşunun 2'nci yıl dönümünde Dresden kentinde gösteri yaptı

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da ırkçı PEGIDA gösterisi

BERLİN (AA) - İslam ve göçmen karşıtı "Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketi kuruluşunun 2'nci yılında Dresden kentinde gösteri yaptı.

Tiyatro Meydanı’nda toplanan göstericiler, burada PEGIDA'nın kuruluşunun 2'nci yıl dönümünü kutladı.

"Merkel gitmeli" ve "Vatan hainleri" şeklinde sloganların atıldığı gösteride yapılan konuşmalarda, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alman hükümeti, ülkede uygulanan sığınmacı politikasından dolayı eleştirildi.

"Durchgezaehlt” adlı araştırma grubu, bugün düzenlenen eyleme 6 bin 500 ila 8 bin 500 arasında göstericinin katıldığını duyurdu.

PEGIDA gösterisi sırasında Dresden kentinde bazı karşıt gösterilerin de düzenlediği, bu eylemelere ise yüzlerce kişinin katıldığı ifade edildi.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösterilerde yaklaşık bin 700 polisin görev yaptığı bildirildi.

PEGIDA'nın 1'inci kuruluş yıldönümündeki gösterisine 20 bin kişi katılmıştı.

PEGIDA grubu, ilk eylemini 20 Ekim 2014 tarihinde Dresden'de düzenlemiş, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla 12 kişi tarafından organize edildiği öne sürülen bu gösteriye 350 kişi katılmıştı.

Pazartesi günleri yapılan gösterilere katılanların sayısı sürekli artarak 2015’in Ocak ayı ortasında 25 bine çıkmıştı.

Ancak daha sonra bu gösterilere katılım azalmış, son aylardaki katılım sayısı 2 bin ila 3 bin arasında değişmişti.

Almanya dışında ve ülkenin diğer kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmış, Berlin’de BAERGIDA, Köln’de KOEGIDA, Münih’te BAGIDA, Leipzig'de LAGIDA gibi benzer gruplar kurulmuştu.

Yorumlar