Almanya'da "Gerçek Din" adlı dernek kapatıldı

- İçişleri Bakanı Maiziere: - "Burada nefret içerikli mesajlar ve anayasa düşmanı ideolojiler yayılıyor ve gençler komplo teorileri ile radikalleştiriliyor. Bugüne kadar bu derneğin 'oku' adlı faaliyetine katıldıktan sonra yaklaşık 140 genç, terör gruplarına katılmak amacıyla Suriye ve Irak'a gitti"

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da "Gerçek Din" adlı dernek kapatıldı

BERLİN (AA) - Almanya'nın çeşitli kentlerinde faaliyet gösteren aşırılık yanlısı "Gerçek Din" (Die wahre Religion) adlı dernek kapatılarak faaliyetleri yasaklandı.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, derneğin yasaklama kararına ilişkin yaptığı açıklamada, 10 eyalette 60'dan fazla şehirde düzenlenen operasyonda yaklaşık 190 yerin arandığını belirterek, "söz konusu derneğin, İslamiyet'i savunduğu ve zararsız bir şekilde Kuran-ı Kerim dağıttığı iddialarıyla radikal görüşlü insanları bir araya getirdiğini" söyledi.

Maiziere, derneğin düzenlediği toplantılarda, demokrasi ve anayasa karşıtı konuşmaların yapıldığını ifade etti.

Suriye ve Irak'taki terör örgütlerinin övüldüğüne ve derneğin sokaklarda propagandalarını yaymak amacıyla Kuran-ı Kerim dağıttığına işaret eden Maiziere, "Burada nefret içerikli mesajlar ve anayasa düşmanı ideolojiler yayılıyor ve gençler komplo teorileri ile radikalleştiriliyor. Bugüne kadar bu derneğin 'oku' adlı faaliyetine katıldıktan sonra yaklaşık 140 genç, terör gruplarına katılmak amacıyla Suriye ve Irak'a gitti." şeklinde konuştu.

Bu derneğin yeniden faaliyet göstermesinin de yasaklandığını ve üyelerinin güvenlik teşkilatları tarafından izleneceğini kaydeden Maiziere, "Anayasamızın sistematik şekilde istismar edilmesi, sözde din özgürlüğü ile bağdaştırılamaz. Hukuk devleti burada açık bir işaret vermektedir." dedi.

Bakan Maiziere, bu kararın, Almanya'da 2001 yılında "Hilafet Devleti" örgütünün kapatılmasından sonra alınan ikinci büyük yasaklama kararı olduğuna da dikkati çekerek, "Radikal ve şiddet yanlısı kişilere toplumumuzda yer yok. Ülkemizdeki barışçı İslamiyet'i de korumak için bu konuda kesin bir çizgi çekiyoruz." ifadelerini kullandı.

Maiziere, söz konusu kararın, dinine gerçekten bağlı olan insanlara karşı olmadığını da vurgulamak istediğini belirterek, "Bu, İslamiyet'in savunulması, dini vecibelerin yerine getirilmesi ya da İslamiyet'in yayılmasına karşı alınmış bir karar değildir. İslami yaşam, Almanya'da ve toplumumuz içinde sağlam ve güvence altına alınmıştır. Din özgürlüğü herkes için geçerlidir ve yaşanan bir gerçektir. Bugünkü yasak genel olarak Kuran-ı Kerim ya da tercümelerine karşı alınmış bir önlem de değildir. Bugünkü yasak kararı daha çok dinin, İslamiyet'e dayandıkları iddiasıyla radikal ideolojiler adına propaganda yapan ve terör örgütlerini destekleyen kişiler tarafından istismar edilmesini önlemeye yönelikti." diye konuştu.

Yorumlar