Almanya, Türkiye'nin AB müzakereleriyle ilgili tutumunu değiştirmeyecek

- Alman Hükümet Sözcüsü Seibert: "Ne gibi yorumlar gündemde olursa olsun, Başbakan'ın ve federal hükümetin Türkiye ile AB üyelik müzakereleri konusuna ilişkin tutumunda hiç bir şey değişmedi"

Google Haberlere Abone ol
Almanya, Türkiye'nin AB müzakereleriyle ilgili tutumunu değiştirmeyecek

BERLİN (AA) - Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Türkiye ile sürdürülen AB üyelik müzakerelerine ilişkin tutumlarında hiçbir şeyin değişmediğini söyledi.

Seibert, bugün Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Alman hükümetin tutumunu muhafaza ettiğini, ancak mevcut şartlar altında yeni fasılların açılmasının düşünülemeyeceğini belirtti.

Seibert, "Ne gibi yorumlar gündemde olursa olsun, Başbakan'ın ve federal hükümetin Türkiye ile AB üyelik müzakereleri konusuna ilişkin tutumunda hiçbir şey değişmedi. Burada sıkça dile getirildiği üzere, AB ile Türkiye yıllardan beri ucu açık müzakereler sürdürüyor. Mevcut şartlar altında yeni fasılların açılması düşünülemez." dedi.

Aralık ayındaki AB zirvesinde liderlerin Türkiye'deki gelişmelerin ışığında konuyu ele alacaklarını ifade eden Seibert, "Bu görüşmenin nasıl sonlanacağını söyleyemem. Sadece tutumumuzun değişmediğini söyleyebilirim. Biliyorsunuz geçmiş yıllarda açılan fasıllardan hemen hemen hiçbiri tamamlanmadı. Yani birçok açık fasıl var. Mevcut şartlar altında yeni fasıllar açmak için bir neden ve imkan yok." şeklinde konuştu.

AB'nin ve Alman hükümetinin, Türkiye'nin ülkedeki muhalefete, gazetecilere ve bilim adamlarına yönelik tutumuna karşı eleştirileri bulunduğunu ve bunları AB çerçevesinde görüşmeleri gerektiğini kaydeden Seibert, "Elbette federal hükümetin de, Türkiye ile olan mevcut ilişkileri gözden kaybetmeme konusunda yükümlülükleri var. Almanya ve AB geçen onlarca yıl boyunca Türkiye ile çok sıkı bir ilişkiler ağı kurdu. Ülkemizde, aile bağları Türkiye'de bulunan yaklaşık 3 milyon insanın yaşadığının da bilincindeyiz. Her ne kadar şu sıralar bu ilişkileri sürdürmek zor olsa da bu ilişkiyi ayakta tutmak bizim çıkarımıza. Bunu hem Almanya, hem Türkiye, hem de Avrupa'da yaşayan insanlara borçluyuz." ifadesini kullandı.

Basın toplantısına katılan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Boris Nannt ise, bir gazetecinin, İncirlik üssünde planlanan inşaatlarla ilgili gelişmeleri sorması üzerine, üste yeni inşaatların yapılması konusunda karşılıklı olarak görüş birliği sağlanmış olduğunu hatırlatarak, buna ilişkin protokolün ne zaman imzalanacağını ise bilmediğini söyledi.

Alman Federal Meclisi'nin dışişleri ve savunma komisyonlarının kararı uyarınca terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelenin sürdürülmesi amacıyla İncirlik üssüne karşı alternatiflerin araştırıldığına da işaret eden Nannt, "Şimdilik İncirlik üssü kararımıza bağlıyız." dedi.

Yorumlar