Almanya Savunma Bakanı Leyen'in Irak ziyareti

- Leyen ve beraberindeki askeri heyet, Erbil'de IKBY Başkanı Barzani ile bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Almanya Savunma Bakanı Leyen'in Irak ziyareti

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Almanya Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen ve beraberindeki askeri heyeti Erbil'in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda kabul etti.

Yaklaşık iki saat süren basına kapalı görüşmenin ardından Leyen'le ortak basın toplantısı düzenleyen Barzani, Alman bakanın dördüncü Erbil ziyareti olduğuna dikkati çekerek, "Bu, Almanya'nın Kürdistan halkı ve Peşmerge güçlerine verdiği büyük desteğin göstergesi." dedi.

İki taraf için de önem taşıyan konularda görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Barzani, "Bunlar arasında en önemlisi de Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu konusuydu. Onların fikirlerini dinledik, ardından da Irak Savunma Bakanlığı ile bizim aramızda yapılan ittifakın işleyişi hakkında kendilerine bilgi verdik." diye konuştu.

Terör örgütü DAEŞ'le mücadelede Almanya'nın Peşmerge güçlerine verdiği askeri yardımın etkin bir rol oynadığını kaydeden Barzani, Musul'u kurtarma operasyonunda da aynı etkinin meydana geleceğinden emin olduğunu söyledi.

Almanya Savunma Bakanı Leyen de IKBY ile sıkı ilişki içinde bulunduklarını ve terör örgütü DAEŞ'e karşı aynı cephede mücadele verdiklerini aktardı.

- "Peşmerge güçleri artık Erbil'de değil DAEŞ'ten geri alınan bölgelerde eğitilecek"

Barzani ile görüşmede siyasi ve ekonomik iş birliğinin yanı sıra sığınmacıların kabulü ve Peşmerge güçlerinin durumunu ele aldıklarını belirten Leyen, "Geçen iki yılda yaklaşık 10 bin Peşmerge'ye eğitim verip 90 milyon avro tutarında askeri mühimmat Peşmerge güçlerine gönderildi." dedi.

Bu sürede verilen eğitimlerin daha çok temel bilgilerden oluştuğunu söyleyen Leyen, önümüzdeki süreçte Peşmerge güçlerinin artık Erbil'de değil DAEŞ'ten geri alınan bölgelerde yeni tekniklerin içerdiği eğitim programlarıyla donatılacağı bilgisini paylaştı.

Leyen, "Terörün sonu henüz gelmiş değil ve daha yapılması gereken çok iş var. Musul'un kurtarılıp özgürleştirilmesi önümüzdeki hedefler içinde yer alıyor. Uluslararası koalisyon güçleri ve Irak merkezi hükümeti uzun süredir bunun için hazırlık yapıyor. Bu operasyon sırasında Peşmerge güçlerinin de önemli bir rolü olacaktır." ifadelerini kullandı.

Almanya Savunma Bakanı Leyen, Erbil ziyaretinde Peşmerge güçlerine eğitim veren Alman askeri danışmaların bulunduğu askeri kampları ziyaret edecek.

Leyen, dün geldiği başkent Bağdat'ta Irak Genelkurmay Başkanı Osman el-Ganimi, Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve bakanlıktaki bazı yetkililerle görüşmüştü.

Yorumlar