Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel:

- "Türkiye yıllar önce Suriye’de uçuşa yasak bölgeler talep etti. SPD içinde en azından bu konuyu düşünmemiz gerektiğini söyleyen az kişiden biriydim. Birçok kişi için bu, geniş kapsamlı müdahale olarak algılandı"

Google Haberlere Abone ol
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel:

BERLİN (AA) – Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'nin yıllar önce Suriye’de talep ettiği uçuşa yasak bölgenin oluşturulması üzerinde düşünülmesi gerektiğini savunduğunu söyledi.

Gabriel, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupalıların, Astana'da Suriye’ye ilişkin yürütülen müzakerelerin yeniden Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında Cenevre'de devam etmesi için elinden geleni yapmaları gerektiğini belirtti.

Suriye'deki muhalefetin aylar öncesine göre daha hazırlıklı olduğunun göründüğünü belirten Gabriel, "Bu bir umut ışığıdır. Çünkü rejim ile muhalefet arasında siyasi anlaşma olmadan barış olmaz." dedi.

Almanya'nın bu tur ihtilaflara daha fazla karışması gerektiğini savunan Gabriel, "Türkiye yıllar önce Suriye’de uçuşa yasak bölgeler talep etti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) içinde en azından bu konuyu düşünmemiz gerektiğini söyleyen az kişiden biriydim. Birçok kişi için bu geniş kapsamlı müdahale olarak algılandı." şeklinde konuştu.

Avrupa’nın güçlü olması gerektiğini vurgulayan Gabriel, “Şu an yeteri kadar güçlü değiliz. Yeni, güçlü bir Avrupa oluşturmamız tarihi sınamamızdır. Aksi taktirde ne Trump, ne Putin, ne de Çin tarafından ciddiye alınırız." değerlendirmesinde bulundu.

Gabriel, Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen’in propagandasının Avrupa'nın zafiyetinden beslendiğini ileri sürdü.

Le Pen'in Fransa'daki cumhurbaşkanı seçimlerinde ikinci tura kalacağı yönünde endişelerin bulunduğunu belirten Gabriel, “Ulusal Cephe, Avrupa'yı parçalamayı hedefliyor. Maalesef bu gerçek bir tehlike arz ediyor." dedi.

Gabriel, Avrupa’da daha fazla dayanışma içinde olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar