Almanya'daki töre cinayeti davası

Berlin'de 2005 yılında Hatun Sürücü'nün öldürülmesine ilişkin 2 kardeşinin "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Almanya'daki töre cinayeti davası
Almanya'nın başkenti Berlin'de 2005 yılında Hatun Sürücü'nün öldürülmesine ilişkin, iki kardeşinin "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar Alpaslan ve Mutlu Sürücü ile taraf avukatları katıldı. Duruşmayı Alman basınından gazeteciler de izledi.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Dilek Pınar Sürücü, sanık Alpaslan Sürücü ile 2011 yılında evlendiklerini belirterek, şunları anlattı:
"Ben Alpaslan ile tanıştıktan birkaç ay sonra bana hayatında olan, başından geçen olayları anlattı. Dava konusu olayı da anlattı. Bana anlattığında, (kardeşi) Ayhan'ın kız kardeşini haksız yere öldürdüğünü söyledi. Bu güne kadar ve her zaman bunu savundu. Ayhan'ın yaptığını kesinlikle doğru bulmadığını ve bu yüzden onu asla affetmeyeceğini ve Ayhan'ın sıkmış olduğu kurşunun sadece Hatun'a değil bütün ailesine sıkıldığını savundu her zaman eşim. Bu konuyla ilgili diğer aile fertlerinin de çok üzüntülü olduğunu biliyorum. Ben eşimin böyle bir şey yaptığına inansam kesinlikle onunla evlenmezdim. Eşim Alpaslan ya da Mutlu Sürücü'nün, Ayhan Sürücü'yü cinayet eylemine azmettirdiklerine dair bir şey duymadım."

Bu sırada sanıklardan Mutlu Sürücü, tanık Dilek Pınar Sürücü'nün beyanlarına ilişkin "Ben Alpaslan'ın eşine sormak istiyorum. Alpaslan'ın hayat tarzıyla ilgili bir şikayetiniz var mı? Kendisi hümanist miydi?" dedi.

Dilek Pınar Sürücü de, eşinin hayat tarzıyla ilgili bir şikayetinin olmadığını belirterek, "Kendisi insancıldır, hümanisttir" yanıtını verdi.

Tanık Levent Akkaş da, sanıklardan Alpaslan Sürücü'yü tanıdığını belirterek, "8 yıldır yanımda çalışır. Kendisini çok severiz, saygılıdır. İnsan ilişkileri çok iyidir. İlk dönemlerde biz bu durumu duyduk. Kendisiyle bu konuyu konuştuk, çok üzgün olduğunu biliyorum. Kendisi Ayhan Sürücü'ye karşı çok kızgın. Yıllar içerisinde bu konuları konuştuk. Her defasında üzgün olduğunu söylüyordu." ifadesini kullandı.

Sanık Alpaslan Sürücü'nün avukatı Eylem Kayabalı da, olayın üzerinden 10 yıl geçtiğini kaydederek, "Herkes kendisine hayat kurmuştur. Almanya'da yapılan yargılama sırasında ve verilen 120 sayfalık hükümde her şey tartışılmış ve müvekkillerin suça katılımları olmadığı kanaatiyle haklarında beraat kararı verilmiştir." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanık Alpaslan Sürücü'nün avukatının dinlenmesini talep ettiği tanıklar Nalan Savuroğlu ve Volkan Savuroğlu'nun yurt dışında ikamet etmeleri sebebiyle, adreslerine yurt dışı talimatı yazılarak, bu şekilde beyanlarının alınmasına karar verdi.
Dinlenemeyen diğer tanıkların adreslerinin tespit edilmesi için müzekkere yazılmasına hükmeden heyet, duruşmayı erteledi.

Duruşma bitiminde açıklama

Duruşma sonrası ellerinde Hatun Sürücü'nün fotoğraflarının yer aldığı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi bir grup kadın, adliye bahçesinde eylem yaptı.

Platform avukatlarından Leyla Süren, gazetecilere yaptığı açıklamada, tutuksuz sanıklardan Alparslan Sürücü'nün eşinin duruşmada tanık olarak dinlendiğini belirterek, şunları söyledi:
"Eşinin ne kadar iyi olduğunu, hümanist olduğunu, aile babası olduğunu anlattı. Patronu geldi. O da ne kadar iyi bir çalışan olduğunu anlattı. Yani bir nevi sanığın övüldüğü bir duruşma izledik.

Davada henüz bunun bir aile meclisi kararın olup olmadığı, cinayet anında aile bireylerinin orada olup olmadığı yerine sanıkların ne kadar iyi bir aile babası olup olmadığını dinledik. Henüz gerçek bir yargılama maalesef göremiyoruz." dedi.
Grup üyeleri açıklamanın ardından dağıldı.

- Olayın geçmişi
Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan Hatun Sürücü, 7 Şubat 2005'te kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmüştü. Alman Federal Mahkemesi cinayeti işleyen Ayhan Sürücü ile cinayete birlikte karar verdikleri iddiasıyla ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'yü tutuklayarak dava açmıştı.
Yaklaşık 14 ay cezaevinde kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye'ye dönmüş, Ayhan Sürücü ise yargılama sonucunda 9 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Geçtiğimiz yıl hapis cezasını tamamlayarak tahliye edilen Ayhan Sürücü de Türkiye'ye dönmüştü.
Berlin Savcılığı'nın itirazı üzerine Mutlu ve Alparslan Sürücü için verilen beraat kararı bozulmuş, hukuki yazışmaların ardından iki kardeşin Türkiye'de yargılanmalarına karar verilmişti.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheliler Mutlu ve Alpaslan Sürücü hakkında "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Yorumlar