Alman polisi her yerde Adil Öksüz'ü arıyor

Almanya, Türkiye'nin iadesini istediği FETÖ'nün darbe girişimi sorumlularından Adil Öksüz hakkında diğer FETÖ sanıklarından farklı olarak iade yerine ‘ceza soruşturması’ yürüttüğü ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Alman polisi her yerde Adil Öksüz'ü arıyor

15 Temmuz hain darbe girişiminin kilit isimlerinden biri olan Adil Öksüz hakkında Berlin'de 'ceza soruşturması' açıldığı ortaya çıktı.

Karar'ın haberine göre, Türkiye’nin yakalama ve iade talebi sonrası, ocak ayında hakkında yakalama kararı çıkartılan Öksüz’le ilgili dosyanın ‘cezai soruşturma’ kapsamında olduğunu bildirdi. Alman yetkililer Öksüz’ün görüldüğü yerde yakalanacağını ve tutuklanacağını da ifade etti. Bakanlık yetkilileri Öksüz hakkında bu süreçte hangi işlemlerin yapıldığı konusunda ise gizlilik gerekçesiyle bilgi veremeyeceklerini belirttiler.

FETÖ soruştumaları hakkında açıklama yapan Alman İçişleri Bakanlığı yetkilisi Türkiye’nin resmi olarak Adil Öksüz’ün iadesini talep etmesi sonrası, önce arama kararı, ardından yakalama kararı çıkartıldığını belirterek, süreçle ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin diplomatik kanallarla Almanya’dan Öksüz’ün iadesini talep ettikten sonra, dosya Yabancılar Daire Başkanlığı’na iletildi. Yabancılar Daire Başkanlığı’nda iade talebi kontrol edildikten sonra Öksüz’ün hangi eyalette bulunduğuna bakıldı. Bulunduğu iddia edilen eyalet belirlendikten sonra, Türkiye tarafından gerçekleşen iade talebi yetkili eyalet mahkemesine oradan da Almanya Genel Kamu Savcılığı’na iletildi.”

FETÖ'CÜ ÖKSÜZ BÜTÜN EYALETLERDE ARANIYOR

Öksüz 15 Temmuz gecesi gözaltına alındı ancak hakimlik sorgusu ardından serbest bırakıldı. Öksüz’le ilgili önce yurtiçinde, kaçtığı belirlenince de yurtdışında iz sürüldü. Öksüz’ün Almanya’da olduğuna ilişkin iddialar medyaya yansıdı. Gurbetçilerin ihbarları ile Öksüz’ün görüldüğü yerler yetkililerle paylaşıldı. Ancak son olarak Almanya’ya iltica başvurusu yaptığı ve geçici oturma izni verildiği bilgisi Türkiye’yi harekete geçirdi. Türkiye önce Almanya’ya nota vererek bu iddiaları sordu. Ancak notaya cevap alınamayınca Öksüz’ün Almanya’da olduğuna ilişkin yapılan araştırmalar sonucunda bir iade dosyası hazırlandı ve Belin’e gönderildi.

Bu aşamadan sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Öksüz ile ilgili arama kararı çıkarıldığını söyledi. Merkel’in bu açıklaması Öksüz’ün Almanya’da olduğu bilgisinin netleşmesi olarak yorumlandı. KARAR, Öksüz’ün Almanya’ya iltica başvurusu yapması sonrası açığa çıktığını, Türkiye’nin iddiaları somutlaştırdıktan sonra iadesi için harekete geçtiğini duyurmuştu. Türkiye’den illegal yollardan kaçtığı değerlendirilen Öksüz’ün Almanya’da olduğuna ilişkin bilgiler iade dosyasına kondu. Avrupa’da FETÖ’cülerin en çok sığındığı ülke olan Almanya darbe girişiminden 1.5 yıl sonra harekete geçmiş oldu.

Yorumlar