Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Tarihi ve insani bakımdan son derece hassas olan bu mesele parlamentoların siyasi takdirine ve siyasetçilerin insafına bırakılamaz. Esasen hep söyleye geldiğimiz üzere bunun hukuki bir konu olduğunu Alman Hükümeti de 2 Eylül'de yaptığı açıklamayla teslim etmiştir"

Google Haberlere Abone ol
Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

HANGCOU (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Hükümeti Sözcüsü Steffen Seibert'in Alman Meclisi'nin 1915 olaylarına ilişkin kararına dair açıklamasına ilişkin, "Tarihi ve insani bakımdan son derece hassas olan bu mesele parlamentoların siyasi takdirine ve siyasetçilerin insafına bırakılamaz. Esasen hep söyleye geldiğimiz üzere bunun hukuki bir konu olduğunu Alman Hükümeti de 2 Eylül’de yaptığı açıklamayla teslim etmiştir." dedi.

G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla Çin'in Hangcou kentinde bulunan Çavuşoğlu, AA muhabirine, Alman Meclisinin 1915 olaylarına ilişkin 2 Haziran 2016 tarihli kararı nedeniyle iki ülke ilişkilerinde gelinen durum bakımından, Alman Hükümetinin Sözcüsü Steffen Seibert'in konuya ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Açıklamada 'soykırımın' hukukta belirli bir tanımı olduğunun ve ancak yetkili mahkemeler tarafından değerlendirilip tespit edilebildiğinin vurgulanması doğru bir yaklaşımdır. Tarihi ve insani bakımdan son derece hassas olan bu mesele parlamentoların siyasi takdirine ve siyasetçilerin insafına bırakılamaz. Esasen hep söyleye geldiğimiz üzere bunun hukuki bir konu olduğunu Alman Hükümeti de 2 Eylül'de yaptığı açıklamayla teslim etmiştir."

Seibert, 2 Eylül'de Berlin'de yaptığı açıklamada, Alman Meclisinde alınan 1915 olaylarına dair karara ilişkin, bu tür kararların hukuki bağlayıcılığı bulunmadığını, bunun da Meclisin internet sayfasında yer aldığını ifade etmişti. Seibert, soykırımın yasal olarak belirli bir tanımı bulunduğunu, bunun da ilgili mahkemelerce tespit edildiğini dile getirmişti.

Yorumlar