Alman mahkemeden ECB davasına ret

-Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, ECB’nin 2012’de bölgedeki krize tedbir amacıyla açıkladığı ve Avro Bölgesi ülkelerinden sınırsız devlet tahvili almasına imkan tanıyan "OMT" programının, Alman hukukuna uygun olduğuna karar verdi

Google Haberlere Abone ol
Alman mahkemeden ECB davasına ret
FRANKFURT (AA) - Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) 2012'de duyurduğu "Doğrudan Parasal İşlemler (OMT)" programına karşı açılan davayı reddetti.

Davanın görüldüğü Almanya Federal Anayasa Mahkemesinden yapılan açıklamada, ECB'nin 6 Eylül 2012’de bölgedeki krize tedbir amacıyla açıkladığı ve Avro Bölgesi ülkelerinden sınırsız devlet tahvili almasına imkan tanıyan "OMT" programının, Alman hukukuna uygun olduğu bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Almanya Merkez Bankasının (Bundesbank) mahkeme tarafından belirlenen belirli ön koşulları yerine getirmesi durumunda OMT programında yer alabileceği kaydedildi.

Bazı Alman siyasetçi ve ekonomistlerin programa itirazıyla başlatılan davaya ilişkin daha önce Almanya Anayasa Mahkemesinde 11-12 Haziran 2013 ve 16 Şubat 2016 tarihlerinde sözlü duruşma yapılmıştı.

Mahkeme, konunun Avrupa Adalet Divanı tarafından da incelenmesini talep etmiş, Avrupa Adalet Divanı ise 16 Haziran 2015'te OMT programının Avrupa hukukuna uygun olduğuna hükmetmişti.

ECB Başkanı Mario Draghi'nin krize karşı "ne pahasına olursa olsun" söyleminin önemli bir parçası olan "OMT" programı, kemer sıkma ve bütçe açığını kontrol altına alma gibi belli şartlarla Avrupa İstikrar Mekanizmasına (ESM) başvuran ülkelerin ihraç ettikleri tahvillerin, banka tarafından alımını kapsıyor.

Program, hiçbir zaman kullanılmamış olsa da o dönemde ECB'nin sözlü yönlendirmesiyle Avro Bölgesi ülkelerinin borçlanma maliyetlerini azaltması ve bölgedeki ekonomik güveni artırmasıyla biliniyor.

Yorumlar