Alman iş dünyasında "Trump" endişesi

- Almanya'nın en önemli ticaret ortağı ABD'de başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanması, Alman iş dünyasında endişelere yol açtı - Trump'ın TTIP'ye sıcak bakmadığını belirtmesinden dolayı Alman iş dünyasında genel olarak karamsarlık hakim olurken, olası bir ticaret savaşının diğer ülkelerin yanı sıra ABD üzerinde de önemli bir olumsuz etki yapabileceği, bunun da Almanya'ya ekonomik çıktısının 19 milyar avro seviyesinde gerçekleşebileceği ifade ediliyor - ABD ile Almanya arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 174 milyar avroya ulaşırken, Almanya'da, 1,5 milyondan fazla istihdamın ABD ile olan ticarete bağımlı olduğu belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Alman iş dünyasında "Trump" endişesi

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Almanya'nın en önemli ticaret ortağı ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanması, Alman iş dünyasında endişelere yol açtı.

ABD seçimlerini, beklenmedik şekilde Cumhuriyetçi Parti adayı Trump'ın kazanması Almanya'da şaşkınlık ve endişeyle karşılanırken, Almanya’nın Trump başkanlığında ABD ile olan ekonomik ilişkilerinin ne şekilde ilerleyeceği de ülkede tartışma konusu oldu.

Donald Trump'ın daha çok Avrupa'ya fayda sağlayacağı düşünülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'na (TTIP) sıcak bakmadığını belirtmesinden dolayı Alman iş dünyasında genel olarak karamsarlık hakim...

Alman Sanayi Federasyonu (BDI) Başkanı Ulrich Grillo, ABD başkanlık seçimlerindeki zaferi sonrasında Donald Trump'ın, ABD ekonomisini dünyadan izole etmemesi gerektiğini ve bunun ABD ekonomisine büyük zarar verebileceğini söyledi.

ABD'nin Avrupa'nın en önemli ticari ortakları arasında yer aldığını belirten Grillo, "Donald Trump, seçim kampanyası sırasında serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili çok şüpheli açıklamalar yaptı. ABD, açık pazarları desteklemeye devam etmelidir." dedi.

3 binden fazla firmayı temsil eden Alman Mühendisler Federasyonu İcra Direktörü Thilo Brodtmann da "Herkes ileride Trump'tan seçim kampanyasından daha iyi kararlar alacağımızı umuyor." ifadesini kullandı.


- Trump'ın zaferi ticari ilişkileri etkileyebilir


Ülkenin önemli ekonomi ve düşünce kuruluşları da Trump’ın zaferinin iki ülke arasındaki ticareti etkileyebileceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ABD tarafından yapılacak bir ticaret savaşının ABD'ye geri tepebileceği uyarısında bulundu. Ifo'nun son hesaplamalarına göre, bir ticaret savaşı, diğer ülkelerin yanı sıra ABD üzerinde de önemli bir olumsuz etki yapabilir. Böyle bir durumda Almanya için ekonomik çıktının 19 milyar avro azalabileceği belirtiliyor.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Trump'ın seçim zaferinin ekonomik kalkınmada bir darbe oluşturabileceğini savunarak, "Eğer Trump ticaret bariyerlerini planladığı gibi inşa ederse zarar büyük olacak. Almanya'da 1,5 milyon istihdam, ABD iş dünyasına bağımlı ve ABD Almanya'nın en önemli ticaret ortağı." ifadelerini kullandı.

Almanya'nın Mannheim kentindeki Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin (ZEW) yatırımcıların güvenini ölçen kasım ayı mevcut durum endeksinde de düşüş gözlendi. ZEW, Trump'ın ABD başkanı seçilmesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan siyasi ve belirsizliklerin endekste düşüşe etki ettiğini ve seçimden sonra ekonomik güvenin öncekine göre daha az olumlu gerçekleştiğini kaydetti.

- 1,5 milyondan fazla istihdam ABD ile olan ticarete bağımlı

Ticarete ilişkin rakamlara göre, iki ülke arasında önemli bir ekonomik ortaklık bulunuyor.

Ifo’nun verilerine göre, Almanya'nın istihdamının yaklaşık yüzde 2,5'i doğrudan ya da dolaylı olarak ABD'ye yapılan ihracata bağımlı ve bu da 1 milyondan fazla istihdama karşılık geliyor. Yaklaşık 630 bin Alman işçi de şu anda ABD firmaları tarafından yönetilen şirketlerde çalışıyor. Almanya'da toplam 1,5 milyondan fazla istihdam ABD ile olan ticarete bağlı durumda.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilere göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, geçen yıl 1 trilyon 195,8 milyar avroluk ihracat ve 948 milyar avroluk ithalat ile rekor kırdı.

ABD, geçen yıl Fransa'nın yerini alarak Almanya'nın en büyük ticaret ortağı haline gelirken, Almanya geçen yıl ABD'ye 113,7 milyar avroluk ihracat, bu ülkeden ise 60,2 milyar avroluk ithalat yaptı. Böylece Almanya ile ABD'nin ticaret hacmi geçen yıl 174 milyar avroya ulaştı.

Almanya'nın ABD'ye en önemli ihraç ürünleri, otomobil, makine, ilaç, elektrikli ürünler ve teknoloji olarak sıralandı. ABD'den ana ithalat ürünleri ise bilgisayarlar, elektronik ve optik ürünler oldu.

Yorumlar