Alman heyetten Dürümlü'de katledilenlerin yakınlarına ziyaret

- Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin organizasyonuyla Almanya'dan Diyarbakır'a gelen ve aralarında siyasetçi, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu heyet, Dürümlü mezrasında, PKK'lı teröristlerce patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettirildiği saldırıda yakınlarını kaybedenleri ziyaret etti - Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Zingal: - "Bu köyde büyük bir acı olay yaşadık, 16 vatandaşımız şehit oldu. Bizzat olayın olduğu yerden, muhtarın kendi ağzından dinlemelerini sağlamak için heyeti buraya getirdik"

Google Haberlere Abone ol
Alman heyetten Dürümlü'de katledilenlerin yakınlarına ziyaret

DİYARBAKIR (AA) - Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) organizasyonuyla Almanya'dan Diyarbakır'a gelen ve aralarında siyasetçi, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu heyet, Dürümlü mezrasında, PKK'lı teröristlerce katledilenlerin yakınlarını ziyaret etti.

Merkezi Almanya'da UETD'nin organizasyonu ile kente gelen, birliğin Genel Başkan Yardımcısı Fatih Zingal'in de bulunduğu heyet, Dürümlü'de 12 Mayıs gecesi teröristlerin 15 ton patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirdiği saldırıda ölen 16 kişinin yakınlarının yaşadığı Tanışık köyüne geçti.

Heyet üyelerini katliamda 2 oğlunu ve torununu kaybeden Tanışık Mahallesi Muhtarı Bayram Yaman karşıladı.

Yaman, heyete yaşanan katliamla ilgili bilgi verdi.

- "Heyetin burada bulunması önemli"

Zingal, burada yaptığı açıklamada, birlik olarak 3 günlük siyasi bir gezi düzenlediklerini söyledi.

Gezilerine çeşitli siyasileri, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini ve gazetecileri de davet ettiklerini ifade eden Zingal, bu gezi ile Avrupalı kanaat önderleri ve basın mensuplarının Türkiye hakkında objektif haber yapmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Zingal, Türkiye ile ilgili haberlerin ülkede yaşayanlar ile görüşülerek objektif aktarılmasının önemine işaret ederek, "Heyetin burada bulunması gerçekten de Türkiye'nin dış politikası için çok önemlidir. Hepsi kendi branşlarında kanaat önderleridir. Büyük tirajlı gazeteler ve büyük reytingli televizyon programlarında Türkiye'ye yönelik açıklamalarda bulunacaklar." diye konuştu.

Gezinin ilk gününü Diyarbakır'a ayırdıklarını ifade eden Zingal, şöyle dedi:

"Diyarbakır ile alakalı 'Kürt sorunu' diye bir algı oluştu Avrupa'da, özellikle Almanya'da. İşte en çok Kürt nüfusuna sahip Diyarbakır'ı bu heyet gelsin, görsün, gerçekten bir Kürt sorunu mu var, Kürt halkı nasıl yaşıyor, kendileri şahit olsunlar diye bu geziyi buradan başlatmak istedik. Bu köyde büyük bir acı olay yaşadık, 16 vatandaşımız şehit oldu. Bizzat olayın olduğu yerden, muhtarın kendi ağzından dinlemelerini sağlamak için heyeti buraya getirdik."

- Şanlıurfa'daki sığınmacıları ziyaret edecekler

Yarın da Şanlıurfa'da bulunan bir sığınmacı kampını ziyaret edeceklerini belirten Zingal, Türkiye'nin yaklaşık 3 milyon sığınmacıyı ülkesinde misafir ettiğini vurguladı.

Zingal, 500 milyon nüfusa sahip Avrupa'nın tümünün sadece bir milyon sığınmacıyı kabul ettiğini anımsatarak, "Bu bir milyon mülteci dahi sağ partinin yükselmesine neden oldu. Avrupa'da, sadece bu yıl bine yakın mülteci kampına saldırı düzenlemişler. Türkiye'de böyle bir olay yaşanmadı, bunu da belirtmek istedik." diye konuştu.

Gezinin son gününde ise Ankara'da bazı siyasetçiler ile görüşeceklerini dile getiren Zingal, birlik olarak bir köprü görevi üstlendiklerini, buradaki hadiselerin bire bir doğru bir şekilde yansıtılmasını istediklerini söyledi.

- "Şiddet uygulanması içler acısı"

Delasocial Sosyal Medya İletişim Kuruluşu sahibi Thorsten Moe de, gezinin kendileri için önem taşıdığını çünkü burada meydana gelen hadiseleri anlamak zorunda olduklarını belirtti.

Diyalog halinde kalınmasının kendileri için büyük önem arz ettiğini dile getiren Moe, "Burada yaşanan hadiseler genel itibarıyla çok abartılı, çok aşırı, orantısız olarak algılanıyor Alman medyası tarafından. Genel manada diyalog eksikliğinin olduğunu farkındayız ve çok az konuşuluyor. Sadece birbirimizin hakkında konuşuyoruz ama birbirimizle konuşmuyoruz." şeklinde konuştu.

Moe, Dürümlü'deki katliama değinerek, "Çok güzel bir ortamın içerisinde böyle bir şiddet uygulanması gerçekten içler acısı bir durum. Huzur içerisinde yaşayan insanların bu şekilde bir şiddete maruz kalmaları gerçekten bende derin üzüntü uyandırıyor." ifadelerini kullandı.

Heyet daha sonra katliamda hayatını kaybedenlerin mezarını ziyaret etti.

- Dürümlü katliamı

Bingöl'ün Genç ilçesinde gasbettikleri 15 ton patlayıcı yükledikleri kamyonu 12 Mayıs gecesi Yenişehir ilçesi Tanışık Mahallesi'ne getiren PKK'lı teröristler ile durumlarından şüphelenen köylüler arasında münakaşa yaşanmış, vatandaşların, köylerine almak istememesi üzerine aynı kamyon ile Dürümlü'ye hareket eden ve köylülerce takibe alındıklarını fark eden teröristler, patlayıcı yüklü aracı mezra girişinde infilak ettirmişti.

Patlamada, 16 kişi yaşamını yitirmiş, 23 kişi yaralanmıştı.

Patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedilmiş, olay yerinde 20 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğinde çukur oluşmuştu. Terör örgütü PKK'nın gerçekleştirdiği saldırı 36 çocuğun yetim, 8 kadının da dul kalmasına neden olmuştu.





Yorumlar