Alman Dış İstihbarat Teşkilatına yasa dışı faaliyet suçlaması

- Alman Hükümetinin Veri Koruma Sorumlusu Vosshoff’un hazırladığı rapordan: "BND, hiçbir yasal dayanağı olmamasına rağmen kişisel verileri topladı ve sistematik olarak kullanmaya devam etti"

Google Haberlere Abone ol
Alman Dış İstihbarat Teşkilatına yasa dışı faaliyet suçlaması

BERLİN (AA) – Alman Dış İstihbarat Teşkilatının (BND) faaliyetlerinde yasaları ihlal ettiği ileri sürüldü.

Alman devlet televizyonu ARD bünyesinde bulunan NDR ve WDR’in haberinde, Alman Hükümetinin Veri Koruma Sorumlusu Andrea Vosshoff'un hazırladığı 60 sayfalık gizli raporda BND'nin yasaları ihlal ettiğini ortaya koyduğu belirtildi.

BND'nin sistematik ve düzenli bir şekilde temel hakları ihlal ettiği belirtilen raporda, "BND hiç bir yasal dayanağı olmamasına rağmen kişisel verileri topladı ve sistematik olarak kullanmaya devam etti." ifadesi kullanıldı.

BND'nin kitlesel izleme için ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) "XKeyscore" programını kullanmasının eleştirildiği raporda, bu programla BND'nin ihtiyacı olmayan kişisel verileri topladığına işaret edildi.

BND'nin faaliyetlerinde NSA'ya ait ve yararsız olan arama sözcüklerini de kontrol etmeden kullandığı aktarılan raporda, yasal ihlallerinin, BND'nin Bad Aibling kentinde yaptığı telekomünikasyon izleme faaliyetlerinin büyük bölümünü durduracak kadar ağır olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, Vosshoff'un, istihbarat servisinde yaptığı kontrollerin birçok kez hukuka aykırı bir şekilde engellediği, bunun da kontrolün etkili bir şekilde yapılmasına olanak vermediği yönündeki değerlendirmesinin yer aldığı aktarıldı.

Alman istihbaratının dinleme faaliyetlerinde dost ve müttefik ülkeleri de hedef aldığı iddiaları geçen yıl medyada yer almış, bunun üzerine istihbarat servislerinin denetlenmesinden sorumlu olan Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) inceleme başlatmıştı.

Yorumlar