Aliyev-Yıldırım ortak basın toplantısı

- Başbakan Yıldırım: (2) - "(Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı) Orada bunlar olurken, Azeri topraklarında yaşanan vahşetin görülmemesi bir samimiyetsizliktir. Tarihe siyah gece olarak geçen Hocalı katliamını neden bu ülkeler gündemine almıyor, bu da bir soykırımdır, bu da bir katliamdır ve o kadar da uzağa gitmiyor, 100 yıla giden bir olay da değil. O yüzden burada yine bir çifte standardın süregeldiğini görüyoruz" - "Almanya, aslında kendi tarihi hatasını ve ayıbını sıradanlaştırmak için parlamento marifetiyle böyle bir karar alarak geçiştirme amacını taşımaktadır. Geçmişteki defterleri karıştırdığımız zaman, en fazla hesabı çıkacak ülkelerin başında Batı ülkeleri gelmektedir. Bu bakımdan Türkiye tarihi çok açık ve nettir. Bu eski defterlerde en alt sırada biz oluruz" - "Tarihi, tarihçilere bırakmak gerektiğine inanıyoruz. Tarihçilerin bile ittifak etmediği, ihtilaf halinde oldukları bir meselede, uluslararası mahkemelerde bile farklı kararların alındığı bir meselede Alman parlamentosunun böyle bir karara imza atması büyük bir talihsizliktir"

Google Haberlere Abone ol
Aliyev-Yıldırım ortak basın toplantısı

BAKÜ (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili, "Orada bunlar olurken, Azeri topraklarında yaşanan vahşetin görülmemesi bir samimiyetsizliktir. Tarihe siyah gece olarak geçen Hocalı katliamını neden bu ülkeler gündemine almıyor, bu da bir soykırımdır, bu da bir katliamdır ve o kadar da uzağa gitmiyor, 100 yıla giden bir olay da değil. O yüzden burada yine bir çifte standardın süregeldiğini görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Yıldırım, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım burada yaptığı açıklamada, dün Alman parlamentosunda talihsiz bir kararın alındığını belirterek, "Tarihi bir yalana imza atıldı." dedi.

Kararın kendileri için Türk milleti için hiçbir anlam, bir hüküm ifade etmediğini dile getiren Yıldırım, "Çünkü tarihi, tarihçilere bırakmak gerektiğine inanıyoruz. Tarihçilerin bile ittifak etmediği, ihtilaf halinde oldukları bir meselede, uluslararası mahkemelerde bile farklı kararların alındığı bir meselede Alman parlamentosunun böyle bir karara imza atması büyük bir talihsizliktir. Köklü Alman-Türk ilişkilerine ciddi bir darbe vurmuştur, zedelemiştir. Ümit ederiz ki, bu yanlıştan kısa sürede dönülür ve yüzyıllardan beri devam eden Türk-Alman ilişkileri bu işten an az düzeyde zarar görerek bu mesele hallolur." diye konuştu.

- "Karar, Almanya'daki kardeşlerimizde hayal kırıklığı oluşturdu"

"Almanya'da yaşayan yaklaşık 3-3,5 milyon kardeşin, ilişkileri kuvvetlendiren faktörlerden biri" olduğunu vurgulayan Yıldırım, kararın onlarda ciddi anlamda hayal kırıklığı oluşturduğunun altını çizdi.

Alman hükümeti ve siyasetçilerinin daha sağlıklı bir değerlendirmeyle oluşabilecek bu tahribatı giderecek tedbirleri kısa sürede almasının beklendiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Orada bunlar olurken, Azeri topraklarında yaşanan vahşetin görülmemesi bir samimiyetsizliktir. Tarihe siyah gece olarak geçen Hocalı katliamını neden bu ülkeler gündemine almıyor, bu da bir soykırımdır, bu da bir katliamdır ve o kadar da uzağa gitmiyor, 100 yıla giden bir olay da değil. O yüzden burada yine bir çifte standardın süregeldiğini görüyoruz.

Almanya, aslında kendi tarihi, hatasını ve ayıbını sıradanlaştırmak için parlamento marifetiyle böyle bir karar alarak geçiştirme amacını taşımaktadır. Geçmişteki defterleri karıştırdığımız zaman, en fazla hesabı çıkacak ülkelerin başında Batı ülkeleri gelmektedir. Bu bakımdan Türkiye tarihi çok açık ve nettir. Bu eski defterlerde en alt sırada biz oluruz.

O yüzden uluslararası toplumun bölgesel olaylarda, küresel olaylarda çifte standardı artık terketmesi ve Ortadoğu başta olmak üzere Karadeniz'in kuzeyinde dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan insanlık dramına, masum garip guraba insanların ölmesine daha fazla seyirci kalmaması gerekir diye düşünüyoruz. Bu konuda bütün ülkeleri Birleşmiş Milletler çatısı altındaki bütün ülkeleri daha fazla sorumluluk almaya davet ediyoruz."

Başbakan Yıldırım, Almanya'daki bu karar sonrası dost ve kardeş Azerbaycan'a, en üst düzeyde tepkisini net, tartışmaya mahal vermeyecek şekilde ortaya koyduğundan dolayı millet adına şükranlarını sundu.

- Projeler

Türkiye-Azerbaycan arasında çok önemli projeler bulunduğuna işaret eden Yıldırım, ziyaretinde projelerin son geldiği durumu değerlendirme fırsatı bulduklarını anlattı.

Özellikle enerji ve ulaşım projelerinin sadece Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın değil bölgenin hatta Orta Asya'nın, Uzak Doğu'nun; Anadolu toprakları üzerinden Avrupa'nın geleceğini ilgilendiren projeler olduğunun altını çizen Yıldırım, özellikle TANAP ve TAP projelerinin, Avrupa'nın enerji tehlikesizliğine yönelik en önemli projelerin başında geldiğini söyledi.

Bu projeleri, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonuyla kuvveden fiile dönüştürdüğünü belirten Yıldırım, "2018'in başlarında inşallah proje tamamlanacak ve yeni doğalgaz sahalarının devreye girmesiyle birlikte burada ihtiyacı olan gerek Türkiye'deki gerek Avrupa'daki ülkelerin gaz ihtiyacı da karşılanmış olacak." diye konuştu.

İki kıtayı, Asya Avrupa'yı bir kez daha birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 26 Ağustos'ta açılışının yapılacağını aktaran Yıldırım, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in de açılışta bulunmasını arzu ettiğini ifade etti. 26 Ağustos’un özel bir tarih olduğunu da bildiğini kaydeden Binali Yıldırım, Aliyev'in açılışa katılımının onur vereceğini dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, bugün yapılacak Azerbaycan-Kanada maçında da Azerbaycan’a başarılar diledi.

Azerbaycan halkının ramazanını kutlayan Yıldırım, ramazanın bütün İslam alemine barış, kardeşlik, huzur getirmesi dileğinde bulundu.

(Bitti)

Yorumlar