Alabalık üretimi hedefin üstünde

- Orman ve Su İşleri Bakanlığınca orman içi sularda yapılan alabalık üretimi, bu yıl hedef olarak belirlenen 3 milyonun üstünde gerçekleşti

Google Haberlere Abone ol
Alabalık üretimi hedefin üstünde

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce dere, göl, gölet gibi orman içi sularda yapılan alabalık üretimi bu yıl hedeflenenin üstünde gerçekleşti.

Bakanlık, orman içi sulardaki tabii alabalık popülasyonunun artırılmasına yönelik "Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu, gen kaynaklarının korunması, tabii türlerin tanıtımı ve farkındalığın arttırılması ile sportif olta balıkçılığının geliştirilmesini hedefliyor.

Dere, göl, gölet gibi orman içi suların yerli türlerle balıklandırılması için uygulamaya koyulan proje çerçevesinde, geçen yıl 1 milyon 510 bin alabalık yavrusunu sulara bırakan Bakanlık, bu yıl yaklaşık 3 milyon alabalığı sularla buluşturmayı hedefledi. Bakanlık, hedeflenenin üstünde 3 milyon 16 bin alabalık üretimi gerçekleştirdi.

- Alabalık üretim çalışmaları üç istasyonda yapılıyor

Proje kapsamında, Trabzon Altındere, Mersin Çamlıyayla ve Bolu Abant üretme istasyonlarında, dere ve göllerdeki anaç alabalıklar yakalanıyor ve yumurta alımı için havuzlarda besleniyor.

Sağıldıktan sonra kuluçka döneminde özenle muhafaza edilen yumurtalardan alabalıkların çıkmaları sağlanıyor.

Yetiştirilen yavru alabalıklar bırakılacakları suyun uygun sıcaklıkta olup olmadığı kontrol edildikten sonra dere ve göllere salınıyor.

- 2023 yılına kadar 50 milyon alabalık bırakılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şuursuz ve aşırı avlanma neticesinde nesli tükenme tehlikesi altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması için uygulanan proje çerçevesinde, 2023 yılına kadar 50 milyon alabalığın orman içi sulara bırakılmasının planlandığını kaydetti.

Yorumlar