AKUT'ta "Mahruki" çatlağı

- AKUT Başkanı Nasuh Mahruki'nin siyasi söylemleri, toplumun birçok kesiminde olduğu gibi liderliğini yaptığı AKUT içerisinde de tepkilere neden oldu - AKUT Antalya Birimi Sorumlusu Sevgül: - "Bu insanlar tek ortak amaç için bir araya geldiler ve bunu gönüllü yapıyorlar. Yapmak istedikleri insan ve canlı hayatı kurtarmak fakat bu takımın lideri çıkıp taraf olduğu bazı siyasi söylemlerde bulunuyor. Bu durum AKUT içindeki başka siyasi düşüncede olanlara duygusal bir çöküş yaşatıyor. Kurum içinde duygusal bir tepki başlıyor ve bu tepki yukarıya doğru yansıyor" - "Çok sayıda arkadaşımız, Mahruki'nin çekilmesinin ardından AKUT'un daha huzurlu olacağını düşünüyor. 18 yıldır AKUT'a emek veren Antalya ekibindeki 89 kişi bırakma kararı aldı. İstifa dilekçelerini hazırladılar"

Google Haberlere Abone ol
AKUT'ta "Mahruki" çatlağı

ANTALYA (AA) - Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki'nin son dönemdeki siyasi söylemlerinin AKUT içerisinde rahatsızlıklara yol açtığı, bu nedenle bazı ekiplerin istifa ettiği birçoğunun da Mahruki liderliği bırakmazsa dernek ile yollarını ayırmayı düşündüğü belirtildi.

AKUT Antalya Birim Sorumlusu ve Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yılmaz Sevgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AKUT'un Nasuh Mahruki kaynaklı üçüncü büyük krizini yaşadığını söyledi.

Daha önceki iki krizi bir şekilde "geçiştirdiklerini" ifade eden Sevgül, "AKUT'un yaşadığı krizlere neden olan temel konu, Mahruki'nin siyasi söylemleri. AKUT olarak 2 bin 200 kişilik büyük bir takımız. Bu takım içinde her türlü siyasi düşünceden insanlar var. Bu insanlar tek ortak amaç için bir araya geldiler ve bunu gönüllü yapıyorlar. Yapmak istedikleri insan ve canlı hayatı kurtarmak fakat bu takımın lideri çıkıp taraf olduğu bazı siyasi söylemlerde bulunuyor. Bu durum AKUT içindeki başka siyasi düşüncede olanlara duygusal bir çöküş yaşatıyor. Kurum içinde duygusal bir tepki başlıyor ve bu tepki yukarıya doğru yansıyor." dedi.

Mahruki'nin söylemleri nedeniyle başlayan tepkileri durduramayacak hale geldiklerine işaret eden Sevgül, gelinen noktada birçok ekibin Mahruki'nin başkanlığı bırakmasını istediğini kaydetti.

Sevgül, Mahruki'nin liderlikten çekilerek onursal başkan olarak devam etmesini önerdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çok sayıda arkadaşımız, Mahruki'nin çekilmesinin ardından AKUT'un daha huzurlu olacağını düşünüyor. Örneğin Niğde ekibimiz istifa etti. İstifalarının tek bir nedeni var, gelişen son süreç. O insanlar sesiz sedasız hiçbir açıklama yapmadan gittiler. Buna çok üzülüyoruz, 14 yıllık bir emekleri var orada. 18 yıldır AKUT'a emek veren Antalya ekibindeki 89 kişi de aynı gerekçeyle bırakma kararı aldı. İstifa dilekçelerini hazırladılar. 'Nasuh Mahruki giderse biz kalırız, gitmez ise biz bırakıyoruz.' dediler. Diğer illerdeki birçok ekip de bu noktada."

- "Halkın bir kesimi AKUT'a tepkili"

Bırakma kararı alan ekiplerin arama kurtarma konularında kurumlara eğitimler veren ve operasyonel olarak kendilerini yetiştirmiş kişiler olduğuna dikkati çeken Sevgül, bu kişilerin kopuşuyla "AKUT'un operasyonel gücünün tamamen akamete uğrayacağını" dile getirdi. Sevgül, AKUT içerisindeki Mahruki ile aynı siyasi düşünceyi paylaşanların da durumdan rahatsızlık duyduğunu ve kendileri gibi düşündüğünü bildirdi.

Ekip liderleri toplantılarında da Mahruki nedeniyle AKUT'un sürekli zarar gördüğünü dile getirdiklerini aktaran Sevgül, halkın bir kesiminin AKUT'a karşı tepkili olmaya başladığına işaret etti. Sevgül, "Biz tamamen bağışlarla ayakta duran bir kurumuz. Durum böyle olunca tabii ki yardımlar gelmeyecek ve gelmiyor da. AKUT içinde kesinlikle siyaset yapılmıyor ama liderimiz çıkıp siyasi bir şeyler söylemeye başladığında bu herkese yansımaya başlıyor çünkü biz duygusal bir toplumuz ve bunu kaldıramıyoruz." diye konuştu.

- "AKUT'ta demokrasi yok"

AKUT'ta kurum içi demokrasinin de iyi çalışmadığına dikkati çeken Sevgül, 89 kişiden oluşan Antalya birimindeki sadece 16 kişinin gelen kurulda oy kullanabildiğini söyledi.

Sevgül, "Büyük bir grup vakıf üyesi olarak görünüyor. 16 kişi ise dernek üyesi olarak görünüyor. Büyük çoğunluk oy kullanmıyor ve hiçbir hakkı yok. Bir sivil toplum derneğine katkı veriyorsunuz, hayatınızı ortaya koyuyorsunuz ama yönetimde bir söz hakkınız yok. Bu sadece benim kişisel düşüncem değil, arkadaşlarımızın genel rahatsızlığı. AKUT, dar bir grubun hegemonyasında kalmamalı, emek veren bütün üyelerinin söz hakkı olmalı." dedi.

- Başkanlığa aday olmayı düşünmüyor

Mahruki'nin bırakması durumunda başkanlığa aday olmak gibi bir düşüncesi bulunmadığını belirten Sevgül, bunun için zamanı olmadığını, hatta kendi görevini ekipteki başka arkadaşlarına devretmek istediğini kaydetti.

AKUT lideri Mahruki, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan ve tehdide varan söylemleri nedeniyle toplumun birçok kesiminden tepki almıştı.

Yorumlar