"Akupunkturu ilk bulan Uygur Türkleri'dir"

- Gazi Üniversitesi Akupunktur Polikliniği Sorumlusu Prof. Dr. Çevik: -"Zaman içerisinde Çinliler bunu almış geliştirmişler, Japonlar elektronikle tanıştırmışlar, Almanlar lazerle tanıştırmış derken onlardan biz tekrar geri aldık. Kaybettiğimizi bulmuş gibi olduk"

Google Haberlere Abone ol
"Akupunkturu ilk bulan Uygur Türkleri'dir"

EDİRNE (AA) - Gazi Üniversitesi Akupunktur Polikliniği Sorumlusu, Ankara Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Çevik, akupunktura ilişkin, "Zaman içerisinde Çinliler bunu almış geliştirmişler, Japonlar elektronikle tanıştırmışlar, Almanlar lazerle tanıştırmış derken onlardan biz tekrar geri aldık. Kaybettiğimizi bulmuş gibi olduk" dedi.

Çevik, Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen, "9. Uluslararası Katılımlı Ulusal Akupunktur Kongresi ve 3. Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, akupunkturun dünyada köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Akupunktur denince Çinlilerin akla geldiğini belirten Çevik, "Çinliler bunu geliştirdiler ama akupunkturu ilk bulan Uygur Türkleri'dir. Dolayısıyla akupunkturdaki deyimlerin bir kısmı da Türkçe'dir. Zaman içerisinde Çinliler bunu almış geliştirmişler, Japonlar elektronikle tanıştırmışlar, Almanlar lazerle tanıştırmış derken onlardan biz tekrar geri aldık. Kaybettiğimizi bulmuş gibi olduk" diye konuştu.

Türkiye'de akupunktur alanının hızlı gelişim gösterdiğini ifade eden Çevik, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı'nın bu alanda çok önemli katkıları oldu. Bu işi legal hale getirdi. Bununla ilgili olarak yeni yönetmelik çıkarıldı. Hekimler artık akupunktur uygulayabiliyor, muayenehane açabiliyorlar ve hangi şartlarda, hangi hastalıkları tedavi edebilecekleri belli oldu. Dolayısıyla bir disiplin altına girdiği için gelişmesi de daha hızlı olacak bundan sonra. Bizim yaklaşık bin 500 tane öğrencimiz yetişti. Artık her bir üniversite bunun eğitimin veriyor. İşin ciddiyeti anlaşıldı. Bu kadar fazla ilaç ve kimyasaldan artık kimse hoşlanmıyor. Ekonomik maliyeti de çok büyük. Akupunkturda kullanılan iğne pahalı değil.

Hekimin emeğinden başka bir şey yok burada. Hem maliyeti düşük hem getirisi çok fazla ayrıca yan etkisi yok denecek kadar az. Gelecek yıllarda planlama yapılırsa yatan hastalara da bunu uygulayabiliriz. Modern tıpta tedavi edilemeyen bazı hastalıkların akupunkturla tedavi edilebilme ihtimali var. Mesela felç olarak yatan hastalar akupunkturdan şifa bulabilir."

TÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişkin, Kongre Başkanı - İstanbul Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. İlhan Öztekin, TÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişkin, Akupunktur Uzmanı Dr. Nuzhet Ziyal da kongrede konuşma yaptı.

Kongre, 21 Mayıs Cumartesi gününe kadar çeşitli sunumlarla devam edecek.






Yorumlar