AKPM Yaz Dönemi Oturumu başladı

- AKPM Genel Kurulu çalışmalarına terör saldırılarında hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı - Ukraynalı pilot Savçenko serbest kaldıktan sonra ilk kez AKPM toplantısına katıldı ve bir konuşma yaptı

Google Haberlere Abone ol
AKPM Yaz Dönemi Oturumu başladı

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Yaz Dönemi Oturumu başladı. Genel Kurul üyeleri, terör saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ukraynalı AKPM üyesi pilot Savçenko, serbest kaldıktan sonra ilk kez Genel Kurula katıldı ve konuşma yaptı.

Strasbourg’da toplanan AKPM Yaz Dönemi oturumunda, Ukraynalı parlamenter Nadejda Savçenko, serbest kaldıktan sonra ilk kez oturuma katıldı ve konuşma yaptı. Rusya’da hala hapsedilen mahkumların olduğuna dikkat çeken Savçenko, Rusya’nın anlaşmalara sadık kalmadığını ve Ukrayna’yı sırtından vurduğunu söyledi.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü katılan, Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu Üsteğmen Nadejda Savçenko, 2014’te sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçılarınca rehin alınarak Rusya’ya kaçırılmıştı.

Çıkarıldığı Rus mahkemesinde 22 yıl hapse mahkum edilen Savçenko, 6 Nisan’da açlık grevine başlamış ve 25 Mayıs’ta özgürlüğüne kavuşmuştu. 25 Aralık 2014’te de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyesi olmuştu.

20-24 Haziran tarihleri arasında yapılacak AKPM Yaz Dönemi oturumunda, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Estonya Başbakanı Taavi Röivas Genel Kurula hitap edecek. AKPM Yaz Dönemi gündeminde, Yunanistan’daki göçmenlerin karşı karşıya oldukları riskler, göçmenlere karşı şiddet, çocuk tacizi ile mücadele gibi konular yer alıyor. Genel Kurulda çarşamba günü ise Türkiye’de demokratik kuruluşların işleyişi ile ilgili oturum ve İzleme Komitesinin hazırladığı rapor gündeme gelecek.

Yaz Dönemi Oturumunda AKPM'nin "Ne Nefret Ne Korku" sloganıyla teröre karşı mücadele ve işbirliği çağrısı yapan kampanyası da başlatıldı. Kampanya bünyesinde Avrupa çapında etkinlikler düzenlenecek.

Yorumlar