Akıncı Üssü davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Akıncı Üssü davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan sanık eski tuğgeneral Recep Sami Özatak, 15 Temmuz'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Sistemler Daire Başkanı olarak görev yaptığını ifade etti.

Terör örgütü yöneticisi olmakla suçlandığını ifade eden Özatak, bu iddianın doğru olmadığını savundu.

Darbecilerin sözde atama listesinde adı bulunan Özatak, bununla ilgili de bir görevin kendisine tevdi edilmediğini, listeyi hazırlayanlarla bir ilişkisi olmadığını öne sürdü.

Özatak, 15 Temmuz Cuma günü Hava Kuvvetleri Karargahında birçok generalin bulunmadığını, generallerin pek çoğunun Mehmet Şanver'in kızının düğününe davetli olduğunu ifade ederek, kendisinin ise davet edilmeyenler arasında yer aldığını iddia etti.

Öğleden sonra da Tümgeneral Cevat Yazgılı'nın Genelkurmay Başkanlığında terörle mücadele toplantısı yapılacağı için sorumluluğu kendisine bıraktığını söylediğini iddia eden Özatak, Genel Sekreter albay Veysel Kavak ile de komutanla temasa geçtiği için sürekli bilgi alışverişinde bulunduğunu söyledi.

Mesaiden 19.00 gibi ayrılmayı planladığını öne süren Özatak, tam mesai bitiminde uçuş yasağı emri geldiğini, daha önce karşılaşmadığı böyle önemli bir emir doğrultusunda, komutanların da geleceğini ve emirler yayınlanacağını düşünerek, Lojistik Başkanlığı olarak sorumluluklarını yerine getirmek üzere mesaiyi terk etmediğini ileri sürdü.

Özatak, albay Kavak ile temasta kaldığını, gelişmeleri bir süre odasında takip ettiğini belirtti.

Hava Kuvvetleri Harekat Menkezi'ne yetkisi olmadığı halde girmekle de suçlandığını dile getiren Özatak, normalde her gün harekat merkezine gidip lojistik faaliyetler hakkında nöbetçi subaydan brifing aldığını öne sürdü.

Özatak, uçuş yasağı dolayısıyla 19.45 civarı yakındaki evinde yemek yedikten sonra karargaha döndüğünü ve harekat merkezinde bulunduğunu söyledi. Kendilerini ilgilendiren ulaştırma uçaklarına olan yasağın kalktığını öğrendiğini iddia eden Özatak, bu sırada harekat merkezindeyken Cevat Yazgılı'nın iki askerle gelip kapılara ateş açıp ayrıldığını ileri sürdü.

Harekat merkezinin iç kapılarının kilitlendiğini, telefonların ve sonrasında da elektriklerin kesildiğini anlatan Özatak, sabah buradan çıktığını söyledi.

Özatak, tuğgeneral Kemal Mutlum ile darbeye hazırlık yaptıklarına yönelik iddiayı da reddetti. Recep Sami Özatak, Harekat Merkezi'ne 22.00 civarında girdiğini, bir hazırlık yapmak istese daha önce buraya geleceğini ileri sürdü.

Darbeyi destekleyici emirler verdiğine yönelik iddiayı da kabul etmeyen Özatak, o gece kimseden emir talimat almadığını ve emir talimat vermediğini iddia etti.

Duruşma, Özatak'ın savunmasının ardından yarına ertelendi.

Yorumlar