Akenerji’nin 2016 yılı ilk çeyrek karı 53 milyon TL

İSTANBUL (AA) - Akenerji'nin, 2016 yılı ilk çeyrek karının 53 milyon TL olarak gerçekleştiği bildirildi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Akenerji'nin Faiz...

Google Haberlere Abone ol
Akenerji’nin 2016 yılı ilk çeyrek karı 53 milyon TL

İSTANBUL (AA) - Akenerji'nin, 2016 yılı ilk çeyrek karının 53 milyon TL olarak gerçekleştiği bildirildi.


Şirketten yapılan açıklamaya göre, Akenerji'nin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) 2016 birinci çeyrekte, beklenti dahilinde 120 milyon TL ve FAVÖK marjı ise dönem sonu itibariyle yüzde 35 oldu.


Akocak Hidroelektrik Santrali'nin devir işlemlerinin tamamlandığı ilk çeyrek sonu itibariyle kurulu gücü 1.211 Megavat (MW) olan Akenerji'nin, bu dönemde net satış geliri 342 milyon TL'ye ulaşırken, esas faaliyet karı ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60 artarak 78 milyon TL'ye çıktı. Şirketin, yatırımları dolayısıyla sahip olduğu finansal yükümlülüklerinden oluşan kur farkı ve faiz giderlerinin etkisiyle vergi sonrası net karı ise 53 milyon TL oldu.

Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin etkisiyle dönem boyunca, Akenerji'nin elektrik üretimi 829 milyon kilovat saat (kWh), yenilenebilir kaynakların üretimdeki payı ise yüzde 45 olarak gerçekleşti.


Akenerji, gerçekleştirdiği toplam 1 milyar 922 milyon kWh elektrik satışının yüzde 30'unu DUY piyasasında, kalanını ise ikili anlaşmalar yoluyla yaptı.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, 2016 ilk çeyreğinde Türkiye'de elektrik talebinde yüzde 4,2‘lik bir büyüme yaşandığına dikkat çekerek şunları kaydetti: "2015 yılında karlılığımız iki temel sebebe dayanıyordu. Yağışlı bir yıl olması nedeniyle artan hidroelektrik üretimi ve elektrik ticaretinde yaşanan artış. 2016 yılı boyunca da benzer şekilde bir pozitif getiri sağlayacağımıza inanıyoruz. Ancak bu yıl yağışlar geçen seneki gibi değil. Ayrıca piyasada fiyatlar arz fazlasından dolayı 2015’in aynı dönemine göre ortalama yüzde 17 düşerek 121 TL/MWh seviyesinde gerçekleşti. Elektrikte arz fazlasının, talep artışının da üzerinde gerçekleşmesiyle elektrik fiyatları üzerinde oluşan baskının 2016 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz."


Danışman, piyasada 2016 yılında doğalgaz fiyatlarında aşağı yönlü bir revizyon beklentisinin bulunduğunu ancak henüz bunun zamanı ve miktarı konusunda bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Yorumlar