Akdeniz'i geçen sığınmacı sayısı 300 bine ulaştı

- Bu yıl Akdeniz üzerinden Avrupa kıyılarına ulaşan sığınmacı ve göçmen sayısı 300 bin sınırını geçti

Google Haberlere Abone ol
Akdeniz'i geçen sığınmacı sayısı 300 bine ulaştı

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcülerinden William Spindler, bu yıl Akdeniz'i geçerek Avrupa kıyılarına ulaşan sığınmacı ve göçmen sayısının 300 bin sınırını bugün itibarıyle aştığını söyledi.

Spindler, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, "BMMYK verilerine göre bu yıl Avrupa kıyılarına ulaşan sığınmacı ve göçmen sayısı 300 bin sınırını aştı." dedi.

Geçen yılın aynı döneminde deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşanların sayısının 520 bin olduğunu anımsatan Spindler, çoğunluğu Yunanistan'daki sığınmacıların hızlı bir şekilde diğer Avrupa ülkelerine yerleştirilmesi çağrısında bulundu.

Spindler, yılın ilk 9 aylık döneminde Yunanistan'a ulaşan sığınmacı sayısının 165 bin 750 olduğunu ve geçtiğimiz yıla göre yüzde 57'lik bir düşüş kaydedildiğine dikkati çekerken, İtalya'ya ulaşan sığınmacı sayısının ise 130 bin 411 olduğunu açıkladı.

Yunanistan'a ulaşan sığınmacıların yüzde 48'i Suriye, yüzde 25'i Afganistan ve yüzde 15'inin Pakistan'dan geldiğini kaydeden Spindler, İtalya'ya gelenlerin ise genellikle Afrika ülkelerinden ayrıldığını aktardı.

Spindler, geçen yıla göre Akdeniz'i geçen sığınmacı sayısında yüzde 42'lik bir azalma olmasana rağmen, bu yıl ölen veya kaybolan sığınmacı sayısının 3 bin 211 olduğunu ve geçtiğimiz yıla göre sadece yüzde 15'lik bir düşüş yaşandığına işaret etti.

Avrupa Birliği ve üye ülkeler arasında imzalanan anlaşma gereği, Yunanistan ve İtalya'dan 160 bin sığınmacının iki yıl içerisinde diğer AB ülkelerine yerleştirilmeleri konusunda mutabık kalınıldığını hatırlatan Spindler, biran evvel bu planının hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Spindler, Yunanistan ve İtalya'daki sığınmacıların diğer Avrupa ülkelerine yerleştirme planının sadece yüzde 3 oranında gerçekleşmesini eleştirerek, "Sığınmacıların etkili bir şekilde başka Avrupa ülkelerine yerleştirilmeleri, dayanışmanını artması ve sorumluluğun paylaşılması adına Avrupa için anahtar teşkil ediyor." dedi.


Yorumlar