AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaya:

- "Bizim, özellikle teröre destek veren ya da hizmet vermeyen belediyelerle ilgili duruşumuz açık ve nettir. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığımız gereken düzenlemeleri yapacaktır" - "FETÖ soruşturmaları kapsamında, belediyelerde çalışan personelle ilgili iş ve işlemler devam ediyor. Bununla ilgili olarak, belediye başkanlarına ve meclis üyelerine dönük atfedilen bir suç varsa bunların da aynı şekilde incelendiğini ifade edeyim"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaya:

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, "Bizim, özellikle teröre destek veren ya da hizmet vermeyen belediyelerle ilgili duruşumuz açık ve nettir. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığımız gereken düzenlemeleri yapacaktır." dedi.

Kaya, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.

17 Ağustos depreminin, şehircilik adına yaşanan talihsiz bir dönem olduğunu ifade eden Kaya, “İnanıyorum ki o günden bugüne yapılan kentsel dönüşümle ilgili uygulamalarla belediyelerimiz üzerlerine düşeni yapacaklardır.” diye konuştu.

Teröre destek veren belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin yasal düzenlemeye değinen Kaya, "Şu anda Meclis'te görüşülmekte olan kanunla teröre bulaşan belediye başkanı, başkan vekili ve meclis üyelerinin görevden alınması ve bunların yerine yeniden atama yapılmasına yönelik düzenleme yapılıyor." diye konuştu.

- "Kamyonlarla patlayıcıların taşındığı bir yapıyı hep birlikte yaşadık"

Düzenlemeye göre büyükşehir ve il belediye başkanlarıyla ilgili yetkinin İçişleri Bakanlığında, diğer belediye başkanlarında ise valilerde olacağını belirten Kaya, şöyle konuştu:

“Bu madde ile ilgili bazı eleştiriler alınıyor. Sayın Demirtaş’ın birtakım açıklamaları oldu, ‘Kayyum ataması yapılırsa belediyeler tıkanacak, hiçbir hizmet yapamazlar’ diye. Ben Sayın Demirtaş’a şunu sormak isterim, ne yapıyorlardı şimdiye kadar? Bizim ülkede hep birlikte gördüğümüz bir tablo var ki, üzülerek ifade edelim, yangınların söndürülmediği, çukurların kazıldığı, hizmetin engellendiği bir belediyecilik anlayışını Türkiye maalesef yaşıyor son birkaç yıldır. Bu belediyelerimizde yaşadığımız bir başka talihsizlik ise belediyeye ait araçların teröre destek amaçlı kullanılması. Kamyonlarla patlayıcıların taşındığı bir yapıyı hep birlikte yaşadık. Bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir. Türkiye böyle bir belediyeciliği hak etmiyor."

Kaya, 15 Temmuz’da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katılarak vatana ihanet eden ve olağanüstü hal kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle haklarında düzenleme yapılan örgüt mensuplarıyla Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki şehirleri yaşanmaz hale getiren teröristlerin aynı kapsamda olduğunun altını çizdi.

Kayyum atanan belediyelerdeki iş ve işlemlerin tamamının hukuk ilkeleri çerçevesinde yapılacağını vurgulayan Kaya, bu iş ve işlemlerde hiçbir ayırım gözetilmeyeceğini söyledi.

- "FETÖ de aynı kapsamda"

FETÖ soruşturmaları ile belediyelerde teröre bulaşanların aynı kapsam içerisinde olacağını ifade eden Kaya, şöyle devam etti:

“Türkiye’deki belediyelerin yatırımlara harcadıkları parayla BDP’li ya da HDP’li belediyelerin harcadığı paraya baktığımızda maalesef çok az olduğunu ya da hiç olmadığını görüyoruz. Bu bölgedeki insanlarımız bunu hak etmiyor. Bizim özellikle teröre destek veren ya da hizmet vermeyen belediyelerle ilgili duruşumuz açık ve nettir. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığımız gereken düzenlemeleri yapacaktır.

FETÖ soruşturmaları kapsamında, belediyelerde çalışan personelle ilgili iş ve işlemler devam ediyor. Bununla ilgili olarak belediye başkanlarına ve meclis üyelerine dönük atfedilen bir suç varsa bunların da aynı şekilde incelendiğini ifade edeyim. AK Partili bütün belediyelerimizi bilgilendirdik ve talimatlandırdık. 'Bununla ilgili gerekli çalışmaları yapın' dedik kendilerine."

Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Kurunun yanında yaşın da yanmaması" konusundaki hassasiyetine dikkati çeken Erol Kaya, "Aynı şekilde belediyelerimizin bu konuda ince eleyip sık dokunması bizim talebimizdir ve hiçbir belediyemizde, belediye hesaplarından yola çıkarak ya da yanlış bir ihbarla yönlendirilerek insanlarımızın mağdur edilmemesi esastır." ifadelerini kullandı.

İnceleme yapılan belediyelerde FETÖ ile irtibatlı kaç kişinin tespit edildiğine ilişkin soruya Kaya, “Şu anda İçişleri Bakanlığımız tüm Türkiye’deki bin 397 belediyemize yazılarını yeni yazdı. Şurada bir haftalık bir hadisedir. Bu yazılar kapsamındaki incelemeler yapılmaya başlandı. Rakamlar geldiği zaman onu da kamuoyuyla paylaşırız.” karşılığını verdi.

- "Teşkilatta çok ciddi bir problemimiz olduğunu düşünmüyorum"

Bunun bir inceleme süreci olduğunu söyleyen Kaya, şunları kaydetti:

“Ne belediye ne teşkilat ile ilgili şu kadar insanın böyle bir bağlantısı vardır veya yoktur demek yanlış olur. AK Parti’nin diğer partilerden farklı olarak bir artısı olacak. O da şu, 17-25 Aralığı yaşadıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey, ‘bu bir terör örgütü’ dedi. Dolayısıyla AK Parti aslında 2014 yılından beri bu süreçte hem kendi bünyesinde bir süzgeç oluşturdu yani bu yapının içinde olanlar varsa onların ayrıştırıp dışarı çıkartıldı hem de yenilerin alınmamasıyla ilgili birçok girişimimiz vardı. Ben teşkilatta çok ciddi bir problemimiz olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Çünkü 2014 yılından beri biz bu yapıyı terör örgütü olarak görmüştük. Elhamdülillah artık kamuoyu da bunu gördü. AK Parti teşkilatlarında böyle bir sorun olacağını düşünmüyorum ama belediyelerle ilgili İçişleri Bakanlığımız yazılarını yazdılar, işlemler başlatıldı. Süreç içerisinde bütün Türkiye’deki bin 397 belediyeyle ilgili sonuçları hep birlikte göreceğiz."


Yorumlar