AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Demiröz:

- "AK Parti’nin kaderi milletin kaderi ile aynı. Şu son 15 günde Türkiye’deki dönüşüm dünyaya örnek olacak bir dönüşümdür. Siyasi tarihte böyle bir dönüşüm yok" - "Şu anda fiilen gördüğümüz partili bir cumhurbaşkanı sisteminin oturduğudur. Görüldü, sistem başladı"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Demiröz:

MANİSA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, "Şu anda fiilen gördüğümüz partili bir cumhurbaşkanı sisteminin oturduğudur. Görüldü, sistem başladı." dedi.

Manisa Fuar Merkezi'ndeki Bitlisliler Tanıtım Günleri’nin açılışına katılan Demiröz, törenin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Demiröz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmiş bir cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, "Türkiye bunu gözden kaçırıyor. Sürekli 'tarafsız ol, tarafsız ol' mümkün değil. İnsanlar kurduğu 13 sene başında başkanlık yaptığı bir partiden Cumhurbaşkanlığına geçtikten sonra 'benim partim yok, ben hiçbir partiye bağlı değilim' demesi mümkün değil. Onun için AK Parti'yi Cumhurbaşkanımızdan, Recep Tayyip Erdoğan'dan partiyi koparmak mümkün değil. Bu işi fiiliyatı. Bu işi herkes takip ediyor." diye konuştu.

Bakanlar Kurulu'nun dün Cumhurbaşkanı başkanlığında toplandığını anımsatan Demiröz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda fiilen gördüğümüz partili bir cumhurbaşkanı sisteminin oturduğudur. Görüldü, sistem başladı. Bize düşen milletvekili olarak 1982 darbe anayasasındaki yakışmayan, üzerimize yapışan anayasadan kurtulmak ve onun içinde en uygun neyse biraz da toplumun nabzını alacak şekilde çalışmalar yapılacaktır. Sistemi anayasayı bu fiili anayasaya uyarlamak."

Demiröz, partili cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye'de daha uygun gibi göründüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ben zaman içinde partili cumhurbaşkanlığı denemesinden sonra tekrar başkanlık sistemi daha güçlü şekilde gelir öyle bir uygulama olursa ona da zamanı gelirse geçilebilir. Dünyada 106 ülke, başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Bizim gibi parlamenter sistemler, seçim sistemine bakıyorsunuz yüzde 50 oy gerekiyor iktidar için. Dünyada böyle bir imkan yok. Biz yüzde 43 oy aldık. Gördüğünüz az daha koalisyona mahkum kalıyorduk. Koalisyonlar ülkeleri frenletiyor, yerinde saydırıyor. Bizim ülkemizin bir atak daha yapması gerekiyor. Bunu yapmak için mutlak suretle bu koalisyon hükümetlerinin olmaması gerekiyor. Yüzde 50 ile AK Parti götürüyor ama daha ne kadar götürecek belli değil. Biz sadece AK Parti için düşünmüyoruz. Bu sadece Recep Tayyip Erdoğan’ın da sorunu değil. Bu sorun ülkenin önünün açılması sorunu. Ülkeler bir daha koalisyona mahkum olmaması lazım. Artık dar bölge mi gelir, daraltılmış bölge mi gelir sistemi yaparlar. Ben hukukçu değilim, ben iktisatçıyım, maliyeciyim. Sistemler tartışılıyor. Zemin içine girdik. Bütün Anadolu'ya yayılıp hep beraber göreceğiz."

- Dokunulmazlıkların kaldırılması

Dokunulmazlıkların referanduma gitmeden kaldırıldığını anlatan Demiröz, "Hangi milletvekilinin hangi davası varsa sadece onun üzerinden yargılanacak. Daha kimsede dokunulmazlık kalkmadı. Yargılanacak hüküm giyerse, hukuken sona varıldığı zaman Yargıtay yolu varsa, onlardan sonra mahkum olursa, onun dokunulmazlığı kalkacak ve varsa suçu mahkum olacak." dedi.

Daha sonra, Manisa Atatürk Spor Salonu'ndaki Yunus Kent TOKİ projesinin 1. etap kura çekimi törenine de katılan Demiröz, AK Parti'nin bir hafta içinde kendi kendini yenileyebilen bir iktidar partisi olduğunu herkesin gördüğünü kaydetti.

Demiröz, TOKİ'nin 1984'te Turgut Özal zamanında kurulduğunu, 2003'e kadar 43 bin konut yapılabildiğini belirterek, TOKİ'nin 2003'te Başbakanlığa bağlanmasının ardından, 8 yıl içinde 500 bin konutun tamamlandığını bildirdi.

Noter huzurunda yapılan çekilişte, ilk olarak 80 yaşındaki Mustafa Arslan, engelli İlkay Bağran ve 12 yaşındaki Merve Karabacak sembolik olarak 2+1 konutlar için kura çekimini yaparken, bazı vatandaşların da ağladığı görüldü.

Yorumlar