AİHM'den Bosna Hersek'le ilgili "ayrımcılık" kararı

- AİHM, Devlet Başkanlığı Konseyi üyeliğine aday olması iki kez engellenen Srebrenitsalı doktor İlijaz Pilav'ın başvurusunu haklı bularak "ayrımcılık" yapıldığına hükmetti

Google Haberlere Abone ol
AİHM'den Bosna Hersek'le ilgili "ayrımcılık" kararı

SARAYBOSNA (AA) - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bosna Hersek Devlet Başkanlığına adaylığı daha önce iki kez engellenen Srebrenitsalı doktor İlijaz Pilav'ın başvurusunu haklı bularak, Pilav'a ayrımcılık yapıldığına karar verdi.

2006 ve 2010 yıllarında yapılan seçimlerde Sırp, Boşnak ve Hırvat üyelerden oluşan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyeliği için aday olmak isteyen Pilav'ın başvurusu reddedilmiş, Srebrenitsalı doktor 2007 yılında AİHM'e başvurmuştu.

AİHM'den yapılan yazılı açıklamada, mahkemenin Bosna Hersek'in Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 12 no'lu ek protokolünün ayrımcılıkla ilgili 1. maddesine aykırı davrandığına hükmettiği bildirildi.

Açıklamada, "İlgili durum, Bosna Hersek'in entitesi olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) yaşayan ve kendisini 'Boşnak' olarak tanımlayan Pilav'ın, Devlet Başkanlığı Konseyi için adaylığının yasal olarak engellenmesine ilişkindir. Mahkeme, Pilav'ın aday olabilmek için her türlü yasal hakka sahip olduğunu tespit etti." ifadesi kullanıldı.

Kararın ardından açıklama yapan Pilav da Bosna Hersek'in AB üyelik yoluna devam edebilmesi için AİHM'nin kararını uygulamaya koyması gerektiğine işaret ederek, "Karar, haklarından mahrum edilen vatandaşların lehinedir." değerlendirmesinde bulundu.

Pilav'ın avukatı Damir Arnaut ise mahkeme sonucundan son derece memnun olduklarını belirterek, "Müvekkilim daha önce iki kez aday olmak istemesine rağmen, Bosna Hersek Seçim Komisyonu tarafından kendisini 'Boşnak' olarak tanımladığı gerekçesiyle adaylık başvurusu geri çevrildi. Gerekçeli kararda, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde ikamet eden ve kendisini Boşnak olarak tanımlayan birinin aday olamayacağı belirtildi." bilgisini verdi.

"Adalet yerini buldu." diyen Arnaut, mahkeme kararının en kısa sürede Bosna Hersek seçim yasalarında uygulanması temennisinde bulundu.

Bosna Hersek'in mevcut anayasası gereği, Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak ve Hırvat üyeleri, ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'ndan, Sırp üye ise Bosna Sırp Cumhuriyeti'nden seçiliyor.

AİHM'nin bugünkü kararı, Bosna Hersek aleyhine verilen üçüncü karar oldu. AİHM daha önce de yine ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle "Sejdic-Finci" ve "Azra Zornic" davalarında Bosna Hersek aleyhine karar vermişti.

Yorumlar