Ahmet Altan'ın Cumhurbaşkanına hakaret davası

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan yazar Ahmet Altan'ın, 13 Nisan'da bir haber sitesinde yaptığı söyleşide Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanmasına başlandı

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Altan'ın Cumhurbaşkanına hakaret davası

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütünün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan yazar Ahmet Altan'ın, 13 Nisan'da bir haber sitesinde yaptığı söyleşide Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan ilk duruşmaya, başka suçtan tutuklu Ahmet Altan gelmedi. Duruşmada tarafların avukatları hazır bulundu.

Duruşmada söz alan müşteki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Murat İlvan, daha önce davadan feragat ettiklerine dair dilekçe gönderdiklerini ancak bir çok benzer dava söz konusu olduğundan dosya numarası ile ilgili hata yüzünden bu dilekçeyi sehven gönderdiklerini belirterek, şikayetlerinin devam ettiğini ve davaya katılmak istediklerini söyledi.

Sanık Ahmet Altan'ın avukatı Ferat Çağıl ise son gelen dilekçeden şimdi bilgi sahibi olduğunu ifade ederek, ''Ancak şikayetten vazgeçmeden dönmek mümkün değildir. Bunun dikkate alınmasını talep ederim. Müvekkilimiz Silivri Cezaevi'nde tutuklu olup, bir sonraki duruşmaya getirilmesini talep ediyorum" dedi.

Bunun üzerine tekrar söz alan müşteki avukatı, ''Feragat beyanımız sadece bizden sadır olmuş bir tasarruf olabilir zira karşı tarafla görüşülüp uzlaşılmış bir husus yoktur. Karşı tarafın bir katkısı da yoktur. Bu hususun dikkate alınması gerekmektedir" diye konuştu.

Mahkeme, sanığın savunmasının alınması için bir sonraki duruşmada hazır bulundurulması amacıyla cezaevine yazı yazılmasına ve suçtan zarar görme ihtimaline karşı müşteki Recep Tayyip Erdoğan'ın davaya katılma talebinin kabulüne karar vererek, duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, ''www.grihat.com.tr'' isimli internet sitesinde 13 Nisan 2015'de Ahmet Altan ile yapılmış olan bir söyleşiye yer verildiği ifade edildi. İddianamede, şüphelinin gazeteci olması sebebiyle ifade özgürlüğünden en geniş şekilde yararlanma hakkı bulunduğunu, gazetecinin aynı zamanda kamunun bekçisi olduğu vurgulanarak, ''Ancak ifade özgürlüğünün başkalarının itibarları noktasında bir sınırı da bulunmaktadır. Kuşkusuz ifade özgürlüğü sınırları oldukça geniş tutulmalı özgürlük anlayışına öncelik tanınmalıdır. Ancak yazı içeriğinde Cumhurbaşkanına atfedilen sözlerin eleştiri sınırlarını aşan ve hakaret teşkil edebilecek mahiyette sözler olabileceği değerlendirilmiştir" denildi.

İddianamede, şüpheli Altan'ın hakaret suçunu işlediği belirtilerek, ''Cumhurbaşkanına alenen hakaret'' suçundan şüphelinin 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

Yorumlar