Ahıska Türkleri İstanbul'da

- Gürcistan'dan 14 Kasım 1944'te sürgün edilen ve Kırgızistan'da yaşayan bir grup Ahıska Türkü, İstanbul'u ziyaret etti

Google Haberlere Abone ol
Ahıska Türkleri İstanbul'da

İSTANBUL (AA) - Gürcistan'ın güneyindeki Ahıska bölgesinden 14 Kasım 1944'te Orta Asya'ya sürgün edilen ve günümüzde Kırgızistan'da yaşayan bir grup Ahıska Türkü, İstanbul'u ziyaret etti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteğiyle ana vatanları Gürcistan'ın Ahıska bölgesini gezen bir grup Ahıska Türkü, gezi programının ikinci durağı olan İstanbul'a geldi. Ahıska'dan 14 Kasım 1944'te sürgün edilen ve Kırgızistan'da yaşayan 40 kişilik grup, program çerçevesinde Büyük Çamlıca Tepesi'ni ziyaret etti.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşad Şamilov, "Ahıska'da doğmuş, büyümüş insanları getirdik. Köylerini ziyaret ederek Tiflis'teki Gürcü ve Ermeni kökenli eski köylüleriyle hasret giderdiler. Onların bir daha oraları görmesi mümkün olmayabilir; vatan sevgisini, millet sevgisini, torunlarına çocuklarına anlatması için güzel gezi oldu." dedi.

Şamilov, Gürcistan'da 130 bin civarında Ahıska Türkü'nün yaşadığını belirterek, "İstanbul'u televizyonlarda görüyorlardı. Biz de onları Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) yardımıyla İstanbul'a getirdik. Herkese teşekkür ediyoruz. Ahıskalıların nerede yaşarsa yaşasın Türk pasaportu taşımasını isteriz. Bu toplumun parçasıyız. Türkiye'ye yerleştirme politikaları var ama kısa bir dönemde dışarıda yaşayanların yüzde 60’ının döneceğine eminim. Dünyada 500 bin üzerinde Ahıskalı yaşıyor. En fazlası Kazakistan'da 200 bin, Rusya'da 110 bin, Kırgızistan'da 50-60 bin, Türkiye'de şuan yüz bini geçti. ABD'de ise 50-60 bin civarında." şeklinde konuştu.

Şamilov, "Türk halkının ve TİKA'nın desteği olmasaydı garip kalırdık." ifadelerini kullandı.

Gezi sırasında grup üyeleri Büyük Çamlıca Tepesi'nde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yorumlar