Ağrı Valisi Işın, dün gece yaşananları anlattı

- Vali Işın: - "Doğubayazıt 1. Mekanize Tugay Komutanı, Kaymakam Bey'i arayarak 'Ben sıkıyönetim komutanı oldum, yönetimi devraldım, sizi kışlaya bekliyorum' diyor. Kaymakam Bey de bunun üzerine beni aradı. Ben de sözde sıkı yönetim komutanı olduğunu ilan eden Tugay Komutanı ile telefonda görüştüm, 'Böyle böyle bir şey söylemişsin Kaymakam'a, var mı bunun aslı astarı?' dedim. Tugay Komutanı 'Evet ben sıkı yönetim komutanıyım yönetimi devraldım, biraz sonra sizi de alacağım' dedi" - "Ben de kendisine 'Sen ne şerefsiz, haysiyetsiz ve hain bir adamsın. Yüreğin yetiyorsa gel, beni buradan al. Ben Ağrı halkı ile beraber buradayım. Bizim vücudumuzu çiğnemedikçe sen hiçbir şey yapamazsın' dedim" - "Darbeciler halkı hesap edemediler. Halk kendi iradesine sahip çıktı, sokaklara çıktı ve darbecileri püskürttü, yakaladı"

Google Haberlere Abone ol
Ağrı Valisi Işın, dün gece yaşananları anlattı

AĞRI (AA) - Ağrı Valisi Musa Işın, dün gece yaşanan FETÖ'nün darbe girişiminde 1. Mekanize Tugay Komutanı'nın, Doğubayazıt Kaymakamı ve kendisini teslim almakla tehdit ettiğini, ancak halkın iradesini hesap edemediğini söyledi.

Işın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dün gece bir kabus yaşadığını ama çok şükür atlattığını söyledi.

Kentte binlerce kişinin Türk bayrakları ile Valiliği ve kaymakamlıkları koruduklarını dile getiren Işın, "Binlerce insan destek verdiler bize. Bizimle yekvücut oldular. Halk ilk kez iradesine sahip çıktı." dedi.

- Darbeciden gelen telefon

Işın, dün akşam Doğubayazıt'taki 1. Mekanize Tugay Komutanı'nın Doğubayazıt Kaymakamı'nı arayarak teslim olmaya çağırdığını, olaydan haberdar olmasıyla kendisinin de darbeye kalkışan kişiyi aradığını anlatarak, şunları söyledi:

"Doğubayazıt 1. Mekanize Tugay Komutanı, sıkı yönetim komutanı olarak paralel yapı tarafından görevlendirilmişti. Kaymakam Bey'i arayarak 'Ben sıkıyönetim komutanı oldum, yönetimi devraldım. Sizi kışlaya bekliyorum' diyor. Kaymakam Bey de bunun üzerine beni aradı. Ben kesinlikle hiçbir kimsenin gitmemesini söyledim. Ben de sözde sıkı yönetim komutanı olduğunu ilan eden Tugay Komutanı ile telefonda görüştüm, 'Böyle böyle bir şey söylemişsin Kaymakam'a, var mı bunun aslı astarı?' dedim. Tugay Komutanı 'Evet, ben sıkı yönetim komutanıyım, yönetimi devir aldım, biraz sonra sizi de alacağım' dedi. Ben de kendisine 'Sen ne şerefsiz, haysiyetsiz ve hain bir adamsın. Yüreğin yetiyorsa gel beni buradan al. Ben Ağrı halkı ile beraber buradayım. Bizim vücudumuzu çiğnemedikçe sen hiçbir şey yapamazsın' dedim. Tugay komutanı sonra 'Bu söylediklerini kayıt altına alıyorum' dedi. Ben de 'Zaten bir darbe teşebbüsünde bulunuyorsunuz, bu söylediğinin bir kıymeti yok. Sen şerefsiz haysiyetsiz ve hain bir adam olmazsan bu darbe teşebbüsünün bir parçası olmazsın' dedim. Telefonu yüzüne kapattım."

Ağrı'daki Tugay Komutanı ile Jandarma Komutanı'nın kendileri ile hareket ettiğini belirten Işın, şöyle devam etti:

"Bunlar daha önce bir liste oluşturmuşlar. Bütün illerde kimler sıkı yönetim komutanıdır, kimler görevlidir diye onu da fakslamışlardı. Doğubayazıt Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan görevlendirilmiş bu konularla alakalı. Ondan da haberim oldu ve onu da ben aldım. Bununla 3 yarbay, 6 binbaşı, 5 yüzbaşı ve 7 üsteğmen bu sabah olmak üzere 19 kişi daha gözaltına alındı. Ayrıca 2 komiser de tarafımdan uzaklaştırıldı. Bunlar da polislerin moral ve motivasyonlarını zayıflatmak ve darbe teşebbüsüne mani olmak için polisleri pasif direnişe ve görevlerini yapmamaya davet ettiler. Haklarında suç duyurusunda bulunacağız."

- "Halk hiç uyumadan bekledi"

Vali Işın, darbe girişimi karşısında kent merkezi ve ilçelerde vatandaşların hiç uyumadan sokaklarda, caddelerde, Valilik önünde demokrasi nöbeti tuttuğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sabah namazını vatandaşlarla Merkez Camisinde kıldık. Burada çok güzel dua edildi. Ayrıca bütün camilerimizde ezanlar okundu. Ezanların bereketi, feyzi ile semalarda çınlanmasıyla halkımız daha bir galeyana gelmiş, coşmuş ve heyacanlanmıştır. Dün ezanların çoşkusuyla millet meydanlarda toplandı. Darbe o şekilde önlendi. Darbeciler halkı hesap edemediler. Halk kendi iradesine sahip çıktı, sokaklara çıktı ve darbecileri püskürttü, yakaladı. Türk halkı asaletini bir daha Kürt'ü, Türk'üyle birlikte gösterdi. Ben Ağrı halkını tebrik ediyorum. Milletimiz bu gece tarih yazdı, kahramanlık yazdı. Bugün Türkiye, demokratik açıdan dünden daha güçlüdür. Her şerde bir hayır vardır. Asker içinde olanları tespit etmek mümkün değildi ama şimdi onlar da ortaya çıktı."

Yorumlar