AGİT'ten Fransa'ya "basın özgürlüğü" çağrısı

- AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Mijatoviç: - "Gazetecilere karşı polis şiddeti enine boyuna ve süratle incelenmelidir. Devlet otoriteleri, emniyet mensuplarının, medya mensuplarının işlerini yapma haklarına saygı duymasını sağlamak için gerekli adımları atmalıdır"

Google Haberlere Abone ol
AGİT'ten Fransa'ya "basın özgürlüğü" çağrısı

VİYANA (AA) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, Fransa'da gazetecilere yönelik polis şiddetinin acilen soruşturulmasını istedi.

AGİT'ten yapılan açıklamaya göre Mijatoviç, Fransa'daki gösteriler sırasında gazetecilere yönelik şiddetin rahatsız edici olduğunu bildirdi.

Fransa'da son dönemde gösterileri takip eden çok sayıda medya mensubunun polis şiddetine maruz kaldığını belirten Mijatoviç, "Gazeteciler, gösterileri ve kamusal olayları özgür ve güven içerisinde hiçbir müdahaleye maruz kalmadan takip edebilmelidirler. Gazetecilerin güvenliğini sağlama sorumluluğu, hukuki sorumluluktur" ifadelerini kullandı.

Açıklamada Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında, fotoğrafçı Maxime Reynie'nin polis şiddeti sonucu yaralandığı, İspanyalı gazeteci Jaime Alekos'un göz yaşartıcı gaz kapsülü ve plastik mermi isabet etmesi sonucu yaralandığı, fotoğrafçı Simon Guillemin kamerasındaki fotoğrafların silindiği, L'Express muhabiri Lucas Godignon'a göz yaşartıcı gaz sıkıldığı, Fotoğrafçı Fab Enero ve muhabir Aurelien Morissard'ın üzerine ses bombası atıldığı, Foto muhabiri Joel Labat'a göz yaşartıcı gaz sıkıldığı, Politis magazin editörü Michel Soudaisat'in midesine polisin tekme attığı ve çok sayıda ismi belirlenemeyen gazetecinin polis saldırısına maruz kaldığı kaydedildi.

Gazetecilerden gelen şikayetlerin dikkatlice incelenmesini isteyen Mijatoviç, "Gazetecilere karşı polis şiddeti enine boyuna ve süratle incelenmelidir. Devlet otoriteleri, emniyet mensuplarının, medya mensuplarının işlerini yapma haklarına saygı duymasını sağlamak için gerekli adımları atmalıdır" ifadelerini kullandı.

Yorumlar