AGİT toplantısında islamofobi tartışıldı

VARŞOVA (AA) - Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) İnsani Boyut Uygulama Toplantıları çerçevesinde Avrupa’da islamofobi konusu ele alındı....

Google Haberlere Abone ol
AGİT toplantısında islamofobi tartışıldı

VARŞOVA (AA) - Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) İnsani Boyut Uygulama Toplantıları çerçevesinde Avrupa’da islamofobi konusu ele alındı.

Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleştirilen AGİT toplantısında, Toplumsal Bütünlük için Avrupalı Müslümanlar Girişimi (EMİSCO), Belçika’da bulunan düşünce kuruluşu Thinkout, Avrupa Müslüman Kadınlar Forumu (EFMW), Londra’da bulunan İslami Stratejiler Enstitüsü (IISA) ve Kültürlerarası İletişim Merkezi, “Avrupa’daki Siyasi Partilerdeki İslamofobik Söylemlerin Sonuçları” konulu toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Bülent Şenay, islamofobi konusunun artık göç meselesiyle, mülteci sorunuyla, güncel ırkçılıkla ve nefret söylemleriyle ve nefret suçlarıyla iç içe geçtiğini kaydetti.

Şenay, Avrupa ülkelerinde yaptığı görüşmelerde hiçbir muhatabının islamofobinin olmadığını söylemediğini ve herkesin bu olguyu kabul ettiğini belirtti.

Avrupa’da radikalleşmeyle mücadele bağlamında alınan güvenlik tedbirlerinin ayrımcı özelliklere sahip olduğuna dikkati çeken Şenay, Batı’da islamofobiyle sistemli mücadele politikası oluşturulmadığı takdirde kalıcı toplumsal barışın sağlanamayacağını, islamofobiye karşı acil hukuki çalışmaların ve eğitimlerin yapılması gerektiğini bildirdi.

Öte yandan toplantıda, Avrupa'daki İslam karşıtlığını ve Müslüman nefretini temel alan siyasal söylemlerin yalnızca aşırı sağcı partilerde değil, artık geleneksel siyasi hareketler içinde de yer bulduğuna dikkat çekildi.

Özellikle Müslüman kadınların islamofobiye daha fazla maruz kaldıkları kaydedilen toplantıda, mülteci krizinin Avrupa'da islamofobik söylemleri kolaylaştırdığı ifade edildi.

Etkinliğe, EMİSCO Genel Sekreteri Bashy Quraishy, Fransa’da yaşayan Müslüman hakları savunucusu Yasser Louati da katıldı.

Toplantıyı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı yetkilileri de takip etti.

Yorumlar