AGİT Parlamenterler Asamblesi 25. toplantısı Tiflis'te başladı

- Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili: - "Güvenlik, bugün ülkemizin ve bölgenin en önemli konularından biri"

Google Haberlere Abone ol
AGİT Parlamenterler Asamblesi 25. toplantısı Tiflis'te başladı

TİFLİS (AA) - Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi'nin 25. oturumu başladı.

"EXPO Georgia" fuar merkezinde düzenlenen oturuma 57 ülkeden 600'den fazla delege katılıyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 25 yıl önce Gürcistan'ın yeniden özgürlüğüne kavuştuğunu ve halkın o tarihten bu yana demokrasiyi güçlendirme isteğini tüm dünyaya gösterdiğini belirtti.

Gürcistan'ın bağımsızlığını kazandığı günden bu yana önemli siyasi oturumlara ev sahipliği yaptığını hatırlatan Margvelaşvili, AGİT'le Gürcistan arasındaki iş birliğinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne değinen Margvelaşvili, "Güvenlik, bugün ülkemizin ve bölgenin en önemli konularından biri. Ülkemiz işgal altında. İşgal edilmiş bölgelerde sözde sınır hatlarıyla topraklar ayrılmış durumda. Bu durum, vatandaşlarımızın kendi ülkesinde rahat hareket etmesini, kendi ana dilinde eğitim almasını, tarihini okumasını, ülkenin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlamalarını engelliyor. Her şeye rağmen ülkemizin karşısındaki bu sorunları askeri yolla halletmeyi asla düşünmüyoruz. Sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Bazı ülkelerin egemenliğinin ihlal edilmesiyle dünyada terör, uyuşturucu trafiği ve siber suçların daha da arttığına dikkati çeken Margvelaşvili, güvenlik konusunda AGİT ile yakın iş birliği kurulması gerektiğini söyledi.

Başbakan Giorgi Kvirikaşvili de Gürcistan'ın, özgürlüğüne kavuşmasından bugüne kadarki 25 yılda çok zor ve tehlikeli yollardan geçtiğini hatırlatarak, Gürcülerin bağımsız bir ülkede yaşadıkları için gurur duyduklarını söyledi.

Gürcistan'ın NATO ve AB'yle entegrasyon sürecinde, dış politikasında, ekonomisinde, diğer ülkelerle ikili ilişkilerinde ciddi ilerleme kaydettiğine işaret eden Kvirikaşvili, ülkesinin artık sürdürebilir şekilde kalkındığını kaydetti.

Kvirikaşvili, terörizmin çok tehlikeli bir şekilde sınır tanımadan büyüdüğüne dikkati çekerek, terörün en son İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda çirkin ve kanlı yüzünü gösterdiğini hatırlattı. İstanbul'daki patlamada masum insanların hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduğunu ifade eden Kvirikaşvili, güvenlik konusunda AGİT gibi kurumların faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Başbakan Kvirikaşvili, sözlerine şöyle devam etti:

"Demokratik bir devlet, toprak bütünlüğü ve egemenlik arasında sürekli seçim yapamaz ama Rusya 'kendine yakın düşündüğü' ülkeleri bunu yapmak zorunda bırakıyor. Siyasi açıdan Rusya bizimle komşuluk kurulmasına müsaade etmiyor ama Rusya'nın bu faaliyetlerine rağmen biz bu sorunların barış yoluyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz."

AGİT Dönem Başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da dünyada ve bölgede güvenliğin önemine değinerek, devam eden sorunlarının barış yoluyla diyalogla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Dağlık Karabağ sorununun da devam ettiğini hatırlatan Steinmeier, bu sorunun tamamen çözülmesi için Almanya olarak ellerinden geleni yaptıklarını, Minsk grubunun da daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini kaydetti.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'daki sorunun çözülmesi ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne kavuşması için barışçıl yolların izlenmesi gerektiğini aktaran Steinmeier, Gürcistan hükümetinin bu yönde yapımcı adımlar attığını ifade etti.



Yorumlar