Afrika'nın en uzun ve elektrikle çalışan ilk demir yolu

- Addis Ababa’yı, Cibuti’nin başkenti ve liman kentine bağlayan demir yolu hattı hizmete açıldı

Google Haberlere Abone ol
Afrika'nın en uzun ve elektrikle çalışan ilk demir yolu

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’yı, Cibuti’nin başkenti ve liman kentine bağlayan demir yolu hattı hizmete açıldı.

Afrika'nın en uzun ve elektrikle çalışan ilk demir yolu hattının açılışı Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ve Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Gulle tarafından yapıldı.

Addis Ababa’da düzenlenen törende konuşan Desalegn, hattın iki ülke arasında ekonomik ve kültürel ilişkileri ileriye taşıyacağını ifade ederek, "Daha önce Addis Ababa’dan Cibuti limanına ulaşmak 6 haftalık bir yolculuk gerektiriyordu. Yeni elektrikli tren ile insanlarımızı ve ticari ürünleri taşımak sadece 10 saat sürecek." dedi.

Desalegn, hattın inşası için iki ülke halkının büyük özveri sergilediğini dile getirerek, "Tüm çalışanlara, mühendislere ve her iki ülkenin yöneticilerine en samimi şükranlarımı sunmak istiyorum. Onlar ekonomik ve sosyal bütünleşmemizin yeni yüzleri, onlar Afrika’nın yeni yüzünü temsil ediyor.” diye konuştu.

"Demir yolu hattı Çin hükümetinin Afrika'ya bir hediyesi" diyen Desalegn, hattın ülkedeki diğer kentlerin gelişmesi ve büyümesine katkıda bulunacağını kaydetti.


- Demir yolu hattı, ülkeler arasındaki ilişkileri daha da geliştirecek


Verilen bilgiye göre, Afrika’da halihazırdaki en uzun hat olan demir yolunun, Doğu Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkileri daha da geliştirmesi bekleniyor.

Yaklaşık 656 kilometre uzunluğunda olan demir yolu hattı, Çinli CREC ve CCECC tarafından inşa edildi. Yaklaşık 3,4 milyar dolara mal olan ve Afrika’nın ilk elektrikli demir yolu olma özelliği taşıyan hattın inşa maliyetinin yüzde 70'i China Exim Bank tarafından karşılandı.

Kargo taşımacılığının da yapılacağı demir yolunun ilerleyen dönemlerde bölgede ekonomik ağırlığa sahip olan Çin’in yatırımlarını etkileyeceği öngörülüyor. Etiyopya'nın ithalat ve ihracatının yüzde 90’ının Cibuti limanı üzerinden gerçekleştirmesi ise hattı ülke için ayrıca önemli kılıyor.

Addis Ababa ve Cibuti arasındaki ilk demir yolu inşası 1897'de başlamış, eski hat 2008'e kadar hizmette bulunmuştu.

Yorumlar